Video: Borci sirijske opozicije u izraelskim bolnicama

Pripadnici Slobodne sirijske vojske su najavili kako se neće prestati boriti sve dok predsjednik Bashar al-Assad ne odstupi s vlasti. Taj zahtjev dodatno komplicira međunarodni sporazum kojim se poziva na prekid neprijateljstava u Siriji.

Ranjeni borci Slobodne sirijske vojske, koji su na liječenju u susjednom Izraelu, ističu kako će se vratiti u domovinu i nastaviti borbu.

Izraelski vojni ljekari pružaju pomoć sirijskom borcu. Prebačen je u bolnicu Ziv, na sjeveru Izraela, zbog hitne operacije.

Dvije hiljade Sirijaca zbrinuto je u izraelskim bolnicama od kada je, prije više od četiri godine, sukob u Siriji počeo.

Dio je to izraelske politike pružanja medicinske pomoći oružanim grupama koje se bore protiv Hezbollaha i drugih boraca kojima pomaže Iran, a koji su uglavnom lojalni sirijskom predsjedniku.

Doktor Shokrey Kassis jedan je od glavnih hirurga u bolnici Ziv. Izraelski Palestinac, tečno govori arapski i liječio je stotine sirijskih boraca.

“Ranije nam nije bilo dozvoljeno pitati odakle dolaze i kojoj grupi pripadaju. Ali sada je normalno to što su ovdje”, rekao je Shokrey Kassis.

Kassis odvodi ekipu Al Jazeere na odjeljenje koji čuvaju naoružani izraelski vojnici, mjesto na kojem se borci oporavljaju od povreda.

Dvadesetdvogodišnji Khalid, koji ne želi otkriti identitet, pripadnik je Slobodne sirijske vojske. Izgubio je nogu prije dva mjeseca, u ruskom zračnom udaru. Od tada mu u bolnici pokušavaju spasiti drugu nogu.

Kaže da će sporazum o prekidu neprijateljstava u Siriji donijeti rezultate samo ako Assad bude prisiljen odstupiti sa vlasti.

“Nastavit ću se boriti. Vratit ću se čim budem mogao jer smo moja porodica i ja mnogo propatili pod Assadovim režimom. On je zločinac“, kazao je pripadnik Slobodne sirijske vojske koji se predstavio kao Khalid.

Interes Izraela u Siriji

Izrael nije jedna od 17 članica Međunarodne grupe za pomoć Siriji koje su potpisale sporazum, ali izvori Al Jazeere u izraelskoj vladi kažu da su zvaničnici pažljivo pratili pregovore u Minhenu.

“Iako je Izrael tehnički još u ratu sa Sirijom, očito je da ima interese u sukobu u toj zemlji, kao i interesovanje za potencijalni prekid vatre. Jedan od glavnih uzroka zabrinutosti Izraela je jačanje utjecaja Irana, naročito u područjima blizu granice sa Sirijom koju je okupirao“, javlja reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan 1967., a anektirao je 1981. to je bio potez koji međunarodno pravo ne priznaje.

Rat u Siriji se s vremena na vrijeme prelijevao na okupiranu teritoriju, ali Izrael se uvijek trudio da ne bude direktno uvučen u sukob.

Međutim, dok nasilje u potpunosti ne prestane, sirijski borci koji ratuju protiv grupa odanih Assadu, protiv onih koje podržava Iran, bit će primani u izraelske bolnice na liječenje.

Izvor: Al Jazeera