Rasprava u Australiji oko deportacije bebe

Australija želi vratiti 37 beba na otok Nauru (Reuters)

Australska politika o izbjeglicama se našla na udaru kritika nakon što je bolnica u Brisbaneu odbila otpustili bebu tražitelja azila kojoj prijeti deportacija.

Jednogodišnja djevojčica, poznata pod pseudonimom Asha, primljena je u bolnicu zbog teških opekotina zadobivenih vrelom vodom u januaru na otoku Nauru.

Sada bi mogla biti poslana nazad na zatvorski otok koji Australija koristi za tražitelje azila, u okviru državne politike pritvora izvan države.

Novinar Al Jazeere Andrew Thomas javlja da se grupa demonstranata u ponedjeljak treći dan okupila izvan Dječije bolnice Lady Cilento, kako bi pružili podršku zahtjevu da se omogući Ashi i njenim roditeljima da ostanu u Australiji.

Sudbina tražitelja azila koji se trenutno nalaze u Australiji će biti odlučena u naredne dvije sedmice, nakon što je nedavno Vrhovni sud presudio u korist vladine odluke o pritvoru izvan države.

Bolničko osoblje kaže da Asha, koja je rođena u Australiji i čiji roditelji su Nepalci koji su stigli u zemlju brodom, neće biti otpuštena iz bolnice dok “se ne utvrdi prikladno okruženje za odgoj”, navodi se u saopćenju.

Sprečavanje povratka

Potez bolnice je uslijedio nakon što su državne vlade, crkve i aktivisti pojačali napore za sprečavanje povratka 267 ljudi, uključujući 37 beba, na Nauru nakon odluke Vrhovnog suda.

U ponedjeljak je premijer Novog Zelanda John Key ponudio da primi tih 267 osoba, ako se utvrdi da su oni izbjeglice.

Prema australskoj imigrantskoj politici, tražitelji azila koji pokušaju da do Australije stignu brodom se šalju u pritvorske zatvore u pacifičkim zemljama Papua Novoj Gvineji i na Nauru.

Njima je onemogućeno da budu raseljeni u Australiji čak i ako se utvrdi da su izbjeglice.

U nedjelju su aktivisti iz ActionAida, Amnesty Internationala, GetUpa! i Greenpeacea razvili transparent u sidnejskoj luci kojim se traži da se tražiteljima azila, kojim prijeti deportacija nakon što budu dovedeni u Australiju da im se pruži medicinska pomoć i omogući da ostanu u zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije