CIA je znala za aktivnosti ISIL-a prije napada u Parizu

John Brennan: Znali smo da sistem svijetli crveno, znali smo da ISIL pokušava nešto izvesti (Arhiva)

Direktor američke Centralne obavještajne agencije John Brennan izjavio je kako su američki obavještajci imali informacije da oružana grupa Islamska država Irak i Levant planira neki napad tek nekoliko dana prije masakra u Parizu, u kojem je poginulo 130 ljudi.

Agencija i njeni partneri bili su svjesni da ISIL organizira tajne aktivnosti prije napada, ali pokušaje da se on osujeti zaustavilo je “sofisticirano” korištenje enkriptirane komunikacije na internetu, kazao je on za TV-mrežu CNBC.

“Znali smo da sistem svijetli crveno. Znali smo da ISIL pokušava nešto izvesti. Ali, osobe koje su u to bile upletene iskoristile su najnovija dostupna sredstva za komunikaciju, koja su skrivena od nas”, rekao je Brennan.

“Moramo raditi bolje. Moramo imati mogućnosti, tehničke sposobnosti, ljudske izvore… Vjerujte mi, obavještajne agencije su zaustavile nebrojeno mnogo napada i teroriste koji su prebačeni iz Iraka u Siriju, pa u Evropu. Zaustavljali smo ih, sprečavali, hapsili, pritvarali i ispitivali zahvaljujući vrlo dobrom obavještajnom radu”, kazao je on.

Komunikacija s Rusima

Brennan je dodao kako vjeruje da ISIL pokušava organizirati napad i pronaći metu u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Očekujem da će pokušati postaviti ljude, sredstva ili šta god drugo im je potrebno da izvedu ili podstaknu ljude da izvedu te napade. Zato vjerujem da su njihovi pokušaji neizbježni. Ne mislim da je i njihov uspjeh nužno neizbježan”, rekao je šef CIA-e.

On je također otkrio kako se redovno čuje s direktorom ruske Savezne sigurnosne službe Aleksandrom Bortnikovom i kako CIA direktno kontaktira s FSB-om.

Glavna tema njihovih razgovora je obavještavanje ruskog predsjednika Vladimira Putina o potencijalnim sukobima američke i ruske avijacije.

Izvor: Agencije