Brojne žrtve raketiranja sirijskih bolnica

Najmanje 50 osoba je poginulo, uključujući veliki broj djece, dok ih je veliki broj povrijeđen u zračnim i raketnim napadima na dvije bolnice na sjeveru Sirije, saznaje Al Jazeera.

U najsmrtonosnijem incidentu najmanje 14 osoba je poginulo, a 30 ranjeno kada su projektilima iz zraka i granatama sa tla pogođeni dijelovi bolnice u gradu Azaz u pokrajini Halep, objavio je u ponedjeljak Ured za medije lokalnog vijeća Halepa, koji kontroliraju pobunjenici.

Kako navode nevladine organizacije, riječ je o bolnici za žene i djecu koju je uspostavila francuska humanitarna organizacija Syria Charity.

Nestali ljekari i osoblje

Abu Thaer al-Halabi, šef ovog ureda, za Al Jazeeru je kazao kako je dio autoceste koja osigurava dopremanje humanitarne pomoći ovoj regiji također uništen u napadima.

Halabi je dodao kako vjeruje da su udare izvršili ruski borbeni avioni.

U međuvremenu, u udarima aviona, za koje se također sumnja da su ruski, pogođena je i bolnica kojom upravljaju Ljekari bez granica u gradu Maaret al-Numan u pokrajini Idlib.

Tom prilikom je poginulo najmanje devet osoba, među kojima i dijete, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Glasnogovornik Sirijske građanske odbrane u Idlibu je potvrdio da je bolnica pogođena i da je četvero poginulo.

“Najmanje četiri osobe su poginule, dok ih je mnogo ranjeno i očekujemo povećanje broja preminulih. Kao nestali se vode ljekari i osoblje MSF-a”, kazao je Radi, koji nije dao svoje puno ime.

Navodi se da je u ovim napadima ranjeno najmanje 13 osoba, a spasilačke službe pokušavaju doći do nekoliko osoba zatrpanih ispod ruševina.

[Izvor: YouTube/Mohamad Kinsh]

Osude Ljekara bez granica

“Nanesena je ogromna šteta bolnici, šest spratova je gotovo sravnjeno sa zemljom. Ova bolnica se nalazi u području koje su nekad ispunjavali restorani i u njoj nema pobunjeničkih uporišta. Radi više od godinu dana”, navodi Radi.

Organizacija MSF je u ponedjeljak osudila napad.

“Ovo izgleda kao namjeran napad na zdravstvenu ustanovu i mi ga osuđujemo. Uništavanje bolnice ostavlja blizu 40.000 osoba, koje žive na ovom području, bez pristupa ljekarima u zoni aktivnog sukoba”, navodi se u saopćenju MSF-a.

Izvor: Al Jazeera