Učestaliji napadi ISIL-a u Libiji

Predsjedničko vijeće u Libiji objavilo je listu sa imenima ministara u novoj ujedinjenoj vladi. O tome se sedmicama pregovaralo u Maroku. Ujedinjena vlada treba da dobije odobrenje međunarodno priznatog parlamenta u Tobruku.

Nakon višemjesečne borbe, sukobljene strane u Libiji sada su, kako kažu, oformile Vladu nacionalnog jedinstva.

“Sve grupe libijskog društva zastupljene su u ovoj vladi, uključujući i žene, koje su predložene za tri ministarske funkcije. Sastavili smo listu imena mogućih ministara i nadamo se da će biti usvojena u parlamentu što prije, imajući u vidu lošu situaciju u Libiji, koja bi bila riješena”, kazao je Fayez Alsharraz, predsjednik Predsjedničkog vijeća u Libiji.

Vojska i inostrana podrška

Od zbacivanja sa vlasti Muamera Gadafija, u Libiji se deseci oružanih grupa bore za prevlast.

Zemlja ima dvije sukobljene vlade od 2014. godine. Jednu koju podržava UN sa sjedištem u Tobruku, i drugu u glavnom gradu, Tripoliju.

Svaka od vlada ima sopstvenu vojsku, kao i inostranu podršku.

Penzionisani vojni general Haftar predvodio je snage vlade u Tobruku.

Uz sve to, napadi ISIL-a učestaliji su u posljednjih 12 mjeseci. Preuzeli su naftna polja, kidnapuju i ubijaju taoce, a prije nekoliko dana ova grupa objavila je video u kojem se navodno prikazuje kako obaraju borbeni avion.

Ujedinjeni narodi pokušavaju da pomire dvije strane kako bi se postigao politički dogovor, uz pomoć posrednika Bernardina Leona.

Podrška vladi

Međutim, Leonov kredibilitet se poljuljao, nakon informacije da su mu Ujedinjeni Arapski Emirati – najveća podrška generala Haftara ponudili visoko plaćen posao.

Nakon njegove smjene godinu dana kasnije, napredak je postignut.

Pregovori u Maroku doveli su do formiranja Predsjedničkog vijeća prije nekoliko sedmica.

A sada Libijski političari šalju hitnu poruku svijetu da podrži novoformiranu ujedinjenu vladu.

Ove sedmice se obilježava pet godina otkako je krenuo građanski rat u Libiji.

Ljudi su se nadali da će im donijeti slobodu i napredak, a sada očekuju da to donese politička stabilnost. Nadaju se da će im politička stabilnost donijeti sve to.

Izvor: Al Jazeera