Tusk: Opasnost od raspada EU-a je stvarna

Donald Tusk nastoji smiriti stanovnike zabrinute zbog plana Davida Camerona da ograniči iznos socijalne pomoći za radnike iz EU-a (Reuters)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk ocijenio je u Bukureštu da je opasnost od raspada Evropske unije stvarna, pozivajući njegove članove da poslušaju i argumente drugih kako bi se spriječio izlazak Velike Britanije.

“Opasnost od raspada je stvarna, budući da je taj proces doista veoma osjetljiv. Moramo postupati pažljivo, slomljeno se ne da popraviti”, rekao je.

Dodao je da je riječ je o presudnom trenutku.

“Treba početi slušati argumente drugih, više nego naše vlastite argumente”, istakao je Tusk, ocijenivši da je ipak uobičajeno da se stajališta zaoštravaju kako vrijeme prolazi.

Socijalna pomoć za radnike iz EU-a

Tusk koji putuje po prijestolnicama EU-a kako bi odbranio svoj prijedlog za sprečavanje izlaska Velike Britanije iz EU-a, nastojao je smiriti stanovnike Istočne Evrope zabrinute zbog plana britanskog premijera Davida Camerona da ograniči iznos socijalne pomoći za radnike iz zemalja EU-a.

“To je budućnost EU-a”, istakao je i dodao da čelnici neće popustiti što se tiče osnovnih sloboda i prava i u tom duhu sam pripremio svoj prijedlog.

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis istakao je pak potrebu poštovanja slobode kretanja i nediskriminiranja rumunskih radnika u Velikoj Britaniji kojih je oko 150.000 po zadnjim raspoloživim podatcima.

Britanski premijer obećao je da će ponovno pregovarati o uvjetima britanskog ostanka u EU-u prije održavanja referenduma do kraja 2017. godine.

Izvor: Agencije