Stalni rast potražnje za ruskim naoružanjem

Bombarder Su-34 je glavna snaga ruske avijacije na sirijskom frontu (Reuters)

Ukupna vrijednost narudžbi za rusko oružje premašuje 50 milijardi dolara i stalno se povećava, navode ruski vojni izvori.

Rusija želi enormnim povećanjem prodaje oružja kompenzirati pad cijena nafte, što postiže jer posjeduje naoružanje koje je provjereno u realnim borbenim djelovanjima, prenose agencije.

Osim protivzračnog sistema S-400 i nešto starije verzije S-300, potencijalni kupci u svojim redovima najviše žele ruski taktički bombarder Su-34.

Ovaj bombarder je glavna snaga ruske avijacije na sirijskom frontu, a opremljen je najsavremenijim sistemima za otkrivanje cilja i navođenje.

Bombardira položaje neprijatelja u horizontalnom letu i pri tome je neuhvatljiv za prijenosne protivavionske raketne sisteme koje njegovi protivnici obično posjeduju.

T-90A – borbeni tenk

Posmatrači i stručnjaci navode da Su-34 ne ostavlja “kamen na kamenu” nakon udara.

Na velikoj cijeni je i Vladimir: T-90A – borbeni tenk ruske vojske.

Taj model sada posjeduje sirijska vojska i koristi ga u borbi protiv pobunjenika u neposrednim okršajima.

Opremljen je moćnim prednjim oklopom i savremenim uređajima poput sistema optičko-elektronskog ometanja protivtenkovskih raketa Stora 1 i sistema daljinskog aktiviranja protivtenkovskih projektila Ajnet.

U samom vrhu oružja koje žele potencijalni kupci je TOS-1A – Solncepek, odnosno sistem plotunske vatre, koji spaljuje sve na svom putu.

Ovo oružje je korišteno u dva borbena konflikta u Siriji i Iraku.

Od Solncepeka nije moguće pobjeći, niti pomaže sakrivanje u skloništima.

Iračani kupili Mi-28N

Kako navode stručnjaci na osnovu viđenog na frontu, poslije eksplozija termobaričnih projektila sistema Solncepek na otvorenom terenu ostaje spržena pustinja površine nekoliko hiljada kvadratnih metara.

Na velikoj cijeni su i jurišni helikopteri Mi-28N, koji se koriste blizu Latakije, u kojoj se nalazi baza ruskih Zračno-kosmičkih snaga u Siriji.

Iračka avijacija je već kupila taj Mi-28N helikopter, koji je okretan, ima odlične manevarske mogućnosti i teško ga je nanišaniti, jer se veoma dobro kreće.

Teško ga je gađati i iz prenosivih protivzračnih raketnih sistema, jer Mi-28N ima vrhunski sistem ometanja.

Izvor: Agencije