Sirijski Kurdi poručili Turskoj: Nećemo se povući

Napredovanje snaga sirijske Vlade i kurdskih boraca stavlja ogroman pritisak na opoziciju (Reuters)

Kurdski borci u Siriji tvrde da se neće povući sa područja koja su nedavno osvojili na sjeveru zemlje nakon što je Turska granatirala njihove pozicije u pokrajini Halep drugi dan zaredom.

Turska zahtijeva da se Jedinice narodne zaštite, oružano krilo sirijske kurdske Demokratske partije jedinstva, odreknu teritorija koje su osvojile posljednjih nekoliko dana potisnuvši sirijske oružane grupe koje podržava Ankara.

Govoreći za Al Jazeeru iz Afrina, Tarek Abu Zeid, glasnogovornik Jaisha al-Thuwara, saveznika YPG-a, rekao je: “Nedavno smo osvojili zračnu bazu Menagh i blizu smo da osvojimo Tal Rifaat.”

‘Zabili nam nož u leđa’

“Naš cilj je da dođemo do teritorije koju drži [oružana grupa] Islamska država Irak i Levant. Želimo se boriti protiv ove terorističke grupe. Turska želi da se vratimo u Afrin. To se neće desiti. Napredujemo, nećemo se povući.”

YPG kontrolira gotovo cijelu granicu između Sirije i Turske, a u posljednjem periodu grupa i njeni saveznici zauzeli su novu teritoriju, iskoristivši u Halepu veliku ofanzivu sirijske Vlade, potpomognutu Rusima.

Napredovanje i snaga sirijske Vlade i YPG-a stavlja ogroman pritisak na opoziciju.

“Radnička partija Kurdistana i njen saveznik Jaish al-Thawar su nam zabili nož u leđa na sjeveru”, kazao je Mudar Najjar, komandant Slobodne sirijske vojske.

“Iskoristili su to što se mi borimo na dva fronta – protiv režima i ISIL-a”, dodao je. 

Ne koristiti ‘konfuznu situaciju’

Sirijska Vlada osudila je tursko granatiranje kurdskih snaga na sjeveru Sirije i pozvala Ujedinjene narode da djeluju.

Washington je zatražio od Ankare prekid granatiranja.

Glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby također je pozvao YPG da ne koristi “konfuznu situaciju” kako bi zauzimao nove teritorije.

Kirby je kazao da ISIL, čiji se borci nalaze istočno od Azaza, ugrožava i Tursku i YPG.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO