Rusija registrirala cjepivo protiv ebole

Ove će godine u Gvineji početi treća faza kliničkog ispitivanja cjepiva (Reuters)

Rusija je objavila da je proizvela “vrlo djelotvorno” cjepivo protiv ebole koje će se uskoro ispitati u Gvineji, priopćila je u ponedjeljak ruska ministrica zdravstva Veronika Skvorcova.

Ruska ministrica je na tiskovnoj konferenciji, dan uoči susreta s Margaret Chan, glavnom direktoricom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekla da će ove godine u Gvineji početi treća faza kliničkog ispitivanja tog cjepiva.

“Prva i druga faza provedene su u Rusiji na dragovoljcima i pokazale su da je cjepivo veoma djelotvorno”, rekla je ruska ministrica, prenosi Hina.

S obzirom na te rezultate, cjepivo je već registrirano u Rusiji.

‘Cjepivo vrlo sigurno’

Odgovarajući na upit AFP-a, Svjetska zdravstvena organizacija je rekla da je “primila informaciju da su ruske regulatorne vlasti homologirale cjepivo protiv ebole”.

Rusko cjepivo ima dvije komponente, vidljivo je iz medijskog predstavljanja u ponedjeljak u Ženevi. Te se komponente uzimaju jedna za drugom u razmaku od 21 dan.

“Cjepivo je vrlo sigurno”, rekla je ministrica. Prijavljen je manji broj popratnih pojava, među kojima glavobolja i lagani porast tjelesne temperature, rekla je.

Odgovarajući na upit o cijeni cjepiva, ruski dužnosnici su rekli da je još rano o tome govoriti i da će ona ovisiti o veličini narudžbi.

Izvor: Agencije