Papa posjećuje najsiromašnije u Meksiku

Papa Franjo tokom posjeta Meksiku posjetit će najsiromašniju saveznu državu Chiapas. Većinsko autohtono stanovništvo marginalizirano je dugi niz godina. Osim toga, država ima najniži postotak katolika u cijelom Meksiku.

Otac Marcelo Perez izgleda kao borac za slobodu, a ne kao katolički svećenik. Jedan je od svećenika u južnoj meksičkoj državi Chiapas koji kažu da im je mjesto izvan crkve, sa zaboravljenima i očajnima.

“Došli smo izraziti solidarnost s vama. Znam da prolazite kroz teške trenutke i da vam riječi ne mogu pomoći. Možda vam ne možemo pomoći, ali znajte da ste u našim mislima”, poručuje Perez.

Svojim će posjetom papa Franjo skrenuti pažnju na tri četvrtine, većinom autohtonih stanovnika koji žive u siromaštvu, kao i na svećenike poput Marcela koji rade s njima i koji se oštro protive konzervativno katoličkom kleru, koji se, kako kaže Marcelo, često ponašaju kao feudalci.

“Korupcija je osiromašila stanovništvo i izazvala nasilje. Žele me ubiti zato što ukazujem na to. Nude novac za moju smrt. Na početku je cijena bila 100.000 pezosa [4.750 eura]. Sada je cijeli milijun [ pesosa – 47.500 eura]”, požalio se Marcelo.

Otac Marcelo ne napušta crkvu bez tjelohranitelja, koji su dobrovoljci.

Ne pomažu siromašnima, nego bogatima

No, sukob s vlastima nije ništa novo ovdje. Prije 22 godine oružani farmeri, koji su se nazvali Zapatistima, podignuli su pobunu u državi Chiapas, u pokušaju formiranja autonomne regije. Vlada je odgovorila slanjem vojske i novca za projekte u korist autohtonih zajednica. No, skupine za ljudska prava kažu da ih vlasti rijetko konzultiraju prije provedbe projekata.

“Jedan od primjera su i kuće koje smo posjetili. Vlasti su financirale gradnju tisuća kuća za lokalno stanovništvo, ali bez usluga i zemljišta za obrađivanje i uzgoj stoke, praktično nitko nije uselio u njih”, javio je Al Jazeerin reporter John Holman.

Investicije su također fokusirane na ogromne projekte eksploatacije prirodnih resursa ove države.

“Vlada radi sa sektorom koji želi otvoriti ovo područje za bogaćenje i kontrolu, a ne za siromašne. U tom smislu posjet pape dat će nadu onima dolje i reći da oni gore ne pobjeđuju uvijek”, kaže Jorge Hernandez, aktivist za ljudska prava.

To je poruka koju svećenici poput Marcela propovijedaju godinama. Sada imaju podršku čovjeka na samom vrhu.

Izvor: Al Jazeera