Olmert počeo izdržavati zatvorsku kaznu

Olmert je morao da podnese ostavku 2009. godine usred optužbi za korupciju (Reuters)

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert došao je danas u zatvor Ma’asiyahu, u centralnom Izraelu da odsluži 19 mjeseci kazne na koju je osuđen za mito i opstrukciju pravde.

On je prvi izraelski premijer koji je osuđen na takvu kaznu. Sedamdesetogodišnji Olmert je osuđen u martu 2014. godine za primanje mita u cilju da se promovira građevinski projekt Holyland u Jerusalemu, u vrijeme kada je bio gradonačelnik i ministar trgovine, a prije nego što je postao premijer.

On će se pridružiti bivšem predsjedniku Mosheu Katzavu koji u istom zatvoru izdržava sedmogodišnju kaznu zbog višestrukih silovanja.

Uoči dolaska u zatvor, on je ponovo tvrdio da nevin, apelirajući na Izraelce da se sjete njegovih nastojanja da postigne mir s Palestincima.

Sedmogodišnji sudski proces narušio je posljednju ozbiljnu rundu bliskoistočnih mirovnih pregovora i omogućio da sadašnji premijer Benjamin Netanyahu dođe na vlast, prenosi Beta agenciju Associated Press.

Prihvata kaznu

Olmert je priznao da kaznu prihvata, ali “vrlo teška srca” i da žali što se njegov mandat završio pod sjenkom policijske istrage.

“Danas sam bivši premijer koji služi zatvorsku kaznu. To je neuobičajen i ozbiljan razvoj događaja, koji će potvrditi moć izraelske demokratije. Ali, u isto vrijeme, želio bih da istaknem mogućnost da je pravni slučaj protiv mene dobio zamah zbog vansudskih razloga”, naglasio je Olmert na trominutnom videosnimku snimljenom u njegovoj kući dan ranije, a koji je objavio njegov kabinet.

Rekao je, također, da je to “bolno i čudno” vrijeme za njega i njegovu porodicu, ali je dodao da “nijedan čovjek nije iznad zakona”.

“U ovom času, za mene je važno da ponovo kažem… odbacujem glatko sve optužbe za korupciju”, rekao je bivši premijer, dodavši: “Nadam se da će mnogi prepoznati da su za vrijeme mog mandata kao premijera pošteni i obećavajući napori učinjeni da se stvori mogućnost za nadu i bolju budućnost mira, sreće i dobrobiti.”

Izmjena kazne

Olmert je iz svog doma kraj Jerusalema izašao rano jutros u pratnji policijskog automobila. Velika grupa novinara se okupila, čekajući da krene u zatvor. On je najprije bio osuđen na šest godina zatvora, ali je izraelski Vrhovni sud prihvatio kasnije manju optužbu zbog čega je kazna smanjena na 18. mjeseci.

Početkom ove godine ta kazna je povećana za jedan mjesec jer je vršio pritisak na bliskog prijatelja da ne svjedoči u protiv njega.

Olmert je morao da podnese ostavku 2009. godine usred optužbi za korupciju. On je predvodio svoju vladu na mirovnoj konferenciji u Anapolisu novembra 2007. godine, gdje su pokrenuti ambiciozni mirovni pregovori s Palestincima koji su trajali više od godinu dana, ali nisu urodili plodom.

Za vrijeme tih pregovora Olmert je, kako je tvrdio, ponudio ustupke bez presedana Palestincima, uključujući skoro potpuno povlačenje sa Zapadne obale i da jerusalemski stari grad bude pod međunarodnom kontrolom. Bio je navodno blizu postizanja sporazuma u vrijeme ostavke.

Izvor: Agencije