Misija UN-a u Maliju među najopasnijim na svijetu

Misija UN-a u Maliju smatra se jednom od najopasnijih. Međunarodne snage pokušavaju donijeti stabilnost na sjever te zemlje nakon višegodišnjeg sukoba. Ekipi Al Jazeere odobreno je da se pridruži policijskoj patroli plavih šljemova UN-a.

Ta nigerijska jedinica napadnuta je prije tri dana, kada je Al-Kaida detonirala autobombu ispred jedne od njenih baza.

Policija UN-a tu pruža podršku svojim lokalnim kolegama.

Borba za nezavisnost sjevera

Timbuktu je bez prestanka blokiran, vozilima je kretanje zabranjeno nakon 18:30, a isključenja struje su uobičajena.

“Ovo je inače jedna od najznačajnijih džamija u gradu, ali ništa oko sebe ne možemo vidjeti jer nema struje. Ipak, patrola prolazi nekoliko ulica. Kad nema struje, nije im nimalo lako obavljati posao”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Monica Villamizar.

Misiju UN-a u Maliju čini 10.000 vojnika. Zadatak im je pomoći pri stabilizaciji zemlje nakon borbe za nezavisnost sjevera.

Ta misija je jedna od najopasnijih u svijetu i 60 vojnika izgubilo je život od njenog osnivanja 2013. godine.

“Ova zona je opasna. Ali dobro smo pripremljeni, imamo kvalitetnu opremu i prošli smo potrebnu obuku”, kazao je Gustaf Sanson, glasnogovornik Švedskog kontingenta.

Švedski kontingent, zadužen za obavještajne poslove, zamijenio je dio rizičnih operacija izviđanja na terenu – bespilotnim letjelicama.

Slavni dani Timbuktua, u kojima je bio poznat po tržnicama zlata i trgovačkim karavanima su prošli. Grad je sada pun oružanih grupa.

Svi hoteli su prazni, a policija procjenjuje da je trećina stanovništva naoružana.

“Bez razvoja nema mira. Šta bi ovi mladići, koji hodaju s kalašnjikovima u rukama, trebali jesti? Svi su potpisali mirovni sporazum, ali ne mogu preživjeti jedući pijesak. Znate da u ovoj pustinji nema ničega osim pijeska”, tvrdi Mohamed Tahal, stanovnik Timbuktua.

Ambiciozan plan u ratnoj zoni

Plavi šljemovi nadgledaju i luke Koriome i Kabaru u blizini Timbuktua.

Policijska zapovjednica Augustin Houngnibo kaže da je svjesna opasnosti kojima su pripadnici misije izloženi.

“Pozdravimo ljude i objasnimo šta radimo ovdje. Također, pitamo ih treba li im nešto i od njih dobijamo informacije”, zaključila je ona.

Zaduženja pripadnika misije sada uključuju i zaštitu civila. Ambiciozan plan za međunarodne snage koje moraju “održavati mir” u jednoj ratnoj zoni.

Izvor: Al Jazeera