Merkel za zonu zabrane leta u Siriji

Angela Merkel je priznala da je nemoguće pregovarati sa pripadnicima Islamske države Irak i Levant (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je podržala prijedlog Turske da se iznad dijelova Sirije uspostavi zona zabrane leta, navodeći da će to ublažiti tešku situaciju u kojoj se nalaze raseljeni Sirijci.

“U trenutnoj situaciji bi bilo dobro da postoji takvo područje na kojem nijedna od zaraćenih strana neće moći da vrši zračne udare, odnosno da bude uspostavljena zona zabrane leta”, rekla je Merkel u intervjuu njemačkom listu Stuttgarter Zeitung, a prenijela je agencija AFP.

Ona je priznala da je nemoguće pregovarati sa pripadnicima Islamske države Irak i Levant, ali ukoliko bude moguć dogovor koalicije protiv sirijskog predsjednika Bashara al- Assada i njegovih pristalica, to bi bilo dobro.

Sigurnosna zona unutar Sirije

Turska, koja je dosad prihvatila oko 2,2 miliona sirijskih izbjeglica, predložila je uspostavljanje sigurnosne zone unutar Sirije, gdje bi izbjegli mogli da pronađu utočište.

Diplomate svjetskih sila su na pregovorima u Minhenu u petak dogovorili prekid neprijateljstava u Siriji u roku od sedmice dana, što predstavlja jedan u nizu pokušaja da se okonča petogodišnji konflikt u Siriji.

Pobunjeničke grupe su saopćile da u Siriji neće obustaviti borbu, jer ne vjeruju da će Rusija, saveznik Vladinih snaga, prestati s bombardovanjem.

Pobunjenici su izrazili sumnju u dogovor svjetskih sila da će izvršiti pritisak da se obustave neprijateljstva u roku od sedam dana.

Najmanje 177 bolnica je razoreno i gotovo 700 medicinskih radnika poginulo od početka rata u Siriji 2011. godine, procijenila je krajem januara jedna sirijska humanitarna organizacija.

Izvor: Agencije