Keln: Samo tri od 58 napadača su izbjeglice

Sve se dešava u vrijeme kada su policiji prijavljena 22 slučaja seksualnih napada na karnevalu u Kelnu (Reuters)

Samo tri od 58 osumnjičenih koji su uhapšeni u vezi s masovnim seksualnim napadima na žene u njemačkom gradu Kelnu tokom dočeka Nove godine su izbjeglice, objavili su njemački mediji.

Policija ovog njemačkog grada dobila je više od 1.000 prijava za krađu, seksualne napade i silovanja koje su navodno izvršile izbjeglice na centralnoj željezničkoj stanici.

Ovo je dovelo do pogoršanja mišljenja Nijemaca prema kancelarki Angeli Merkel i njenoj politici otvorenih vrata za izbjeglice.

Jačanje ekstremne desnice

No, u ponedjeljak je objavljeno kako je utvrđeno da su od 58 uhapšenih samo trojica – dva Sirijca i Iračanin – nedavno stigli u Njemačku.

Većina drugih osumnjičenih su alžirskog, tuniskog i marokanskog porijekla, dok su trojica njemački građani, saopćio je javni tužilac Kelna Ulrich Bremer.

On je za njemački list Die Welt također naveo kako je od 1.054 pritužbe više od 600 povezanih s krađama, a ne seksualnim prijestupima.

Ove incidente iskoristile su njemačke grupe ekstremne desnice, tako da je popularnost njihove politike nepovjerenja prema izbjeglicama u porastu.

Pegida je iskoristila napade za pokretanje masovnih antiimigrantskih demonstracija širom Evrope.

U posljednje vrijeme, od incidenta na željezničkoj stanici, prisutan je rast rasno motiviranih napada vatrom na domove izbjeglica, a pojedine grupe prijete “da će očistiti” Keln.

Napadi na karnevalu u Kelnu

Povećanje neprijateljstava je primoralo Angelu Merkel da umanji svoju dobrodošlicu izbjeglicama.

Krajem januara je pristala na sporazum s koalicijskim partnerima da ubrza deportacije osoba kojima nije odobren azil te da ograniči povezivanja porodica onim osobama koje su dobile djelimičnu zaštitu.

To se sve dešava u vrijeme kada su policiji prijavljena 22 slučaja seksualnih napada na karnevalu u Kelnu, uključujući i napad na belgijsku TV-novinarku, koju je, tokom javljanja uživo, za grudi uhvatio muškarac evropskog porijekla.

Izvor: Agencije