Kako opstati kao izbjeglica u Švedskoj

Evropska agencija za prikupljanje podataka o krivičnim djelima tvrdi da je više od deset hiljada djece izbjeglica bez staratelja nestalo od kada su stigli u Evropu proteklih mjeseci. Postoji bojazan da su mnogi od njih postali žrtve krijumčara. Švedska je prošle godine primila najveći broj djece izbjeglica.

U glavnom gradu Švedske ima ih posvuda. Dok žive na marginama društva, ti maloljetnici bez starateljske brige bježe od sistema, pokušavajući da opstanu.

Tri dana smo pokušali intervjuisati neke od njih, a njihova reakcija na naša nastojanja bio je strah. Neki su inicijalno pristali razgovarati, ali skepticizam je ubrzo zamijenilo neprijateljstvo.

Noću, policija prati šta rade, a danju im pomažu socijalni radnici.

“Iskreno, ne čudi me da nas pokušavaju izbjegavati, jer ne znaju šta želimo od njih. A zapravo samo im pokušavamo pomoći”, istakao je načelnik Gradske službe za pomoć, Mikael Jeppson.

Desetak hiljada maloljetnika bez pratnje

Elin Vernkvist uglavnom radi sa marokanskom djecom na ulicama Stockholma. Kaže da je Švedska otežala dobijanje azila za djecu.

“Suočeni su s pravnim vakumom u kojem nemaju budućnost. Takav život za njih nema smisla, pa i ne žele ostati u sistemu koji će ih na kraju protjerati. Zbog čega bi ostajali? Dakle, mnogi zapravo odluče da pobjegnu”, kazala je Elin Wernquist iz organizacije Barnrattsbyran.

Protekle godine u Švedsku je stiglo nekoliko desetaka hiljada maloljetnika bez pratnje. Pitanje šta učiniti s njima postalo je izuzetno kontroverzno u vrijeme kada antiimigraciono raspoloženje raste. Ministar unutrašnjih poslova te zemlje priznaje da je teško pronaći najbolje rješenje.

“Mi djecu ne zatvaramo jer su maloljetni. Poštujemo Povelje o pravima djeteta UN-a i prema njima imamo određene odgovornosti. Zato djeci različite dobi moramo pristupati različito i s različitim resursima”, tvrdi ministar unutrašnjih poslova Švedske Anders Ygeman.

Kako ministar tvrdi, neki od njih bi trebali biti smješteni u objektima zatvorenog tipa. Kao što je jedan izvan glavnoga grada, gdje smo upoznali Soufianea. Marokanac, čiji smo identitet zaštitili, mislio je da će život ovdje biti bolji kada je stigao u Švedsku prije dvije godine. Bio je smješten u izbjeglički kamp.

“Poslali su me u školu, gdje sam naučio dosta švedskog jezika za kratko vrijeme. Ali onda su mi odbili azil i to je bio priličan šok”, zaključio je on.

Dva puta se žalio na odluku, ali mu je oba puta odbijena. Pobjegao je u strahu od deportacije. Kako kaže, sitni kriminal bio je jedini način da preživi. Djeca i tinejdžeri koji nemaju izbora, i ne znaju kuda da idu, ipak se nekako snalaze.

Izvor: Al Jazeera