Jubair: Rusija neće uspjeti spasiti Assada

Adel Al-Jubair je apelirao na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na sirijski režim (AP)

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubair je izjavio da Rusija, koja snažno podržava sirijski režim, “neće uspjeti spasiti Bashara al-Assada” te je naglasio da je odlazak sa vlasti sirijskog predsjednika “samo pitanje vremena (…) prije ili kasnije”.

Saudijski ministar je to izjavio na konferenciji za novinare koju je održao sa svojim švicarskom kolegom Didierom Burkhalterom u Rijadu u nedjelju.

Jubair je naglasio da tajming raspoređivanja saudijskih kopnenih snaga u Siriji ovisi o odluci međunarodne koalicije koja se bori protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant te da je njegova zemlja odobrila švicarsku inicijativu za zastupanje njihovih interesa u Iranu.

Dodao je da “se na početku krize Assad oslanjao na pomoć oružanih formacija Shebihe prilikom ubijanja djece, silovanja žena, ubijanja nedužnih i uništavanja domova, no i pored toga, nije uspio preuzeti kontrolu nad svojim narodom.”

“Oslanjao se i na pomoć svoje vojske, ali opet nije uspio. Oslanjao se i na Irance, koji su mu poslali snage Revolucionarne garde, pa opet nije uspio. Oslanjao se i na šiitske milicije iz redova Hezbollaha, iz Iraka, Pakistana i Afganistana, i ni oni nisu uspjeli spasiti Assada. Sada se oslanjaju na pomoć Rusije, ali ni ona neće uspjeti u spašavanju Assada”, kazao je Jubair.

Izvršiti pritisak na sirijski režim

On smatra da je nemoguće da Assad ostane na vlasti, jer je odgovoran za ubijanje više od 300.000 hiljada ljudi, raseljavanje dvanaest miliona sirijskih stanovnika i uništavanje Sirije.

Saudijski ministar je ponovio stav svoje države u kojem se poziva na političko rješenje krize u Siriji, u skladu s odredbama Ženeve 1, ali je istakao da sirijski režim i dalje nastavlja koristiti eksplozivnu burad i provoditi blokadu nad sirijskim gradovima.

Pojašnjava da “ako politička nastojanja ne pokažu uspjeh, bit će poražen [Assad] kroz borbu. Intenzivirat ćemo našu podršku sirijskoj opoziciji i sirijskom narodu, koji je izložen nepravdi i ugnjetavanju”

Jubair je apelirao na međunarodnu zajednicu, posebno na Sjedinjene Američke Države, da izvrše pritisak na sirijski režim kako bi se zaustavilo bombardiranje i dopustilo dopremanje humanitarne pomoći te pristupanje političkom procesu.

Što se tiče učešća Rijada u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a, Jubair je rekao da je Saudijska Arabija jedna od prvih država koja je pozvala na formiranje koalicije za borbu protiv ISIL-a u Siriji.

Naglasio je da određivanje termina za učešće u kopnenoj intervenciji protiv ISIL-a i njenih razmjera na teritorij Sirije zahtijeva proučavanje i razmatranje, ističući da to zavisi od odluke međunarodne koalicije.

Švicarski ministar Didier Burkhalter osvrnuo se na sirijsko pitanje te kazao kako je taj rat potrajao mnogo više nego što je trebalo, ukazavši na to da postoji mogućnost za nastavak pregovora o prekidu vatre i radu na formiranju prelazne vlade u ovoj zemlji.

Švicarska kao posrednik

U drugom kontekstu, švicarski ministar otkriva inicijativu svoje države da zastupa diplomatske interese Saudijske Arabije i Irana nakon prekida odnosa između Teherana i Rijada, do čega je došlo nakon napada iranskih demonstranata na Ambasadu i Konzulat Saudijske Arabije u Iranu.

Burkhalter kaže da je dobio pozitivne odgovore iz Irana i Saudijske Arabije te je izrazio spremnost svoje države da posreduje u rješavanju krize između ove dvije države.

Međutim, saudijski ministar naglašava da je glavni cilj prihvatanja švicarske inicijative davanje mogućnosti iranskim građanima da posjete Kabu u Mekki i obavljanje hadža i umre.

Jubair je naglasio da njegova država ne teži ka tome da se ova inicijativa pretvori u posredništvo za rješavanje krize nastale u odnosima između ove dvije države.

Objasnio je da Iran zna šta treba učiniti kako bi se ti odnosi poboljšali, poput toga da zaustavi sijanje terorističkih ćelija u Saudijskoj Arabiji, krijumčarenje oružja i droge te podsticanje sektaških sukoba u regionu.

Izvor: Al Jazeera