Davutoglu: PKK je pijun ruske politike

Turska je odbacila izvještaje da su turski vojnici ušli u Siriju tokom vikenda (AP)

Turska ima pravo preduzeti sve mjere u cilju zaštite svoje sigurnosti, jer nijedna zemlja ne može biti pod utjecajem dešavanja u Siriji kao Turska, i upravo zbog toga nećemo oklijevati u preduzimanju svih sigurnosnih mjera, izjavio je u ponedjeljak turski premijer Ahmet Davutoglu.

On je rekao kako su organizacije Radnička partija Kurdistana, koja djeluje u Turskoj, i Jedinica za zaštitu naroda, njen ogranak u Siriji, pijuni ruske ekspanzonističke politike, javlja Anadolija.

“Danas su PKK u Turskoj i YPG u Siriji otvoreni instrumenti Rusije i pijuni njene ekspanzonističke politike. Ukoliko se to ne bude jasno vidjelo, u budućnosti bi moglo doći do drugačijih problema. Ti instrumenti se koriste kako bi Turska bila stavljena u težak položaj. Zbog toga je naš stav u vezi s pitanjem tih terorističkih organizacija legitiman”, kazao je turski premijer u Kijevu.

Yilmaz: Turski vonici nisu ušli u Siriju

Turski ministar odbrane Ismet Yilmaz odbacio je ranije izvještaje da su neki turski vojnici ušli u Siriju tokom vikenda i kazao da Ankara ne razmatra slanje vojske u susjednu državu, javlja Anadolija.

Odgovarajući na pitanja članova Parlamentarnog odbora o tvrdnjama sirijskog Ministarstva vanjskih poslova u pismu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da su turski vojnici ušli u Siriju, Yilmaz je odgovorio: “To nije tačno… Ne razmišlja se o slanju turskih vojnika u Siriju.”

Vlada Sirije je objavila kako se vjeruje da je stotinjak turskih vojnika u subotu ušlo u Siriju na pick-up vozilima opremljenim mitraljezima, a u okviru operacije opskrbe pobunjenika koji se bore protiv režima Bashara al-Assada.

Tokom vikenda turske snage granatirale su položaje sirijskih Kurda nakon što su one zauzele aviobazu sjeverno od Halepa.

Premijer Ahmet Davutoglu zatražio je da se povuku iz tog područja koji su preuzele od sirijskih pobunjenika.

Saudijci šalju borbene avione

Yilmaz je odbacio izvještaje da je saudijski vojni avion sletio u tursku bazu Incirlik radi borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, no dodao je da je postignut dogovor da Saudijci pošalju svoja četiri aviona F-16.

Jedan turski vojnik je ubijen u nedjelju navečer nakon sukoba turskih snaga sigurnosti s grupom koja je pokušala ilegalno preći iz Sirije u Tursku.

Prema turskoj vojsci, koja je o slučaju izvijestila u ponedjeljak, do sukoba je došlo u pokrajini Hataj.

Turska vojska redovno hapsi osobe koje pokušavaju ilegalno preći granicu.

Izvor: Agencije