Australija: Zapljena narkotika u vrijednosti 900 miliona dolara

Iz navedene tekućine se može napraviti blizu 500 kilograma kristalnog metha visoke kvalitete (EPA)

Australska policija i Vladine agencije zaplijenile su pošiljke metilamfetamina vrijedne 1,26 milijardi australskih dolara (900 miliona američkih dolara) u najvećoj zapljeni ovog narkotika u njegovom tekućem stanju u historiji te države, objavili su zvaničnici u ponedjeljak.

Četiri osobe s pasošima Hong Konga uhapšene su prošlog mjeseca u Sydneyju zbog uvoza 720 litara ove droge iz Kine, a narkotici su bili skriveni u kutijama s umecima za silikonske grudnjake i potrepštinama za umjetnike, objavila je policija.

Iz navedene tekućine se može napraviti blizu 500 kilograma kristalnog metha visoke kvalitete, poznatog u Australiji kao “led”, kazao je komandant australske federalne policije Chris Sheehan.

Zaplijenjena su i dva kilograma kristalizirane forme droge.

Doživotni zatvor

Ministar pravosuđa Australije Michael Keenan kazao je kako su u operaciji korištene informacije prikupljene kroz novu saradnju australske Federalne policije i kineske Nacionalne komisije za kontrolu droga.

Australske i kineske agencije uspostavile su zajedničku jedinicu za istragu kriminalnih udruženja koja se bave metamfetaminom.

“Ova najveća zapljena tekućeg metamfetamina ikad rezultat je ciljanog rada protiv organiziranog kriminala i australskog tržišta ‘leda'”, kazao je Keenan.

Navedena četvorka pojavit će se u sudu u Sydneyju narednog mjeseca, a optuženi su za uvoz i proizvodnju nelegalne droge za prodaju. Svakom od njih prijeti doživotna zatvorska kazna.

Izvor: Agencije