McCain: Dogovor o Siriji podstiće rusku agresiju

McCain ističe i da nije slučajno da je ruski predsjednik izabrao baš ovaj trenutak za postizanje dogovora o Siriji (Getty Images)

Američki senator John McCain je danas oštro kritikovao dogovor o prekidu neprijateljstava u Siriji u roku od sedmice dana, koji je njegova vlada postigla sa Rusijom, navodeći da će on samo podstaći vojnu agresiju zvanične Moskve.

“Budimo iskreni povodom toga šta znači taj sporazum – on dopušta nastavak napada na Halep još jednu sedmicu. On traži od opozicionih grupa da obustave borbe, ali dopušta Rusiji da nastavi da bombarduje teroriste, kako oni nazivaju sve redom, pa i civile”, rekao je McCain, jedan od vodećih američkih Republikanaca i čelnik Komiteta Senata za oružane snage.

“Ako Rusija ili režim sirijskog predsednika Bashara al-Assada prekrše taj dogovor, kakve su posljedice? Ne vidim da ih ima”, rekao je McCain na Mihenskoj sigurnosnoj konferenciji, a prenijela je agencija AFP.

Diplomatija u službi vojne agresije

Grupa za podršku Siriji, koju čini 17 zemalja na čelu sa Rusijom i SAD-om, postigla je u petak dogovor o “prekidu neprijateljstava” u Siriji u roku od sedmicu dana i isporuci humanitarne pomoći opkoljenim sirijskim gradovima.

Kritičari tog sporazuma ističu da on ne obuhvata grupe kao što su Islamska država Irak i Levant i ogranak Al-Kaide, Al-Nusra, što daje prostora Rusiji da nastavi sa napadima za koje tvrdi da su usmjereni protiv tih grupa.

McCain ističe i da nije slučajno da je ruski predsjednik Vladimir Putin izabrao baš ovaj trenutak za postizanje dogovora o Siriji.

“Taj film smo već gledali u Ukrajini. Rusija preduzme vojnu ofanzivu, ostvari novu realnost na terenu, služi se demantijima i isporukom humanitarne pomoći kao adutima u pregovaranju, postigne sporazum kako bi potvrdila činjenice na terenu i zatim odlučuje kad da ponovo pokrene borbe. To se zove diplomatija u službi vojne agresije, a daje rezultate jer mi to dopuštamo”, istakao je McCain.

Izvor: Agencije