Katar spreman slati vojsku na ISIL

Katar se koaliciji koja agira protiv ISIL-a pridružio 2014. godine skupa sa devet drugih arapskih zemalja (AFP)

I Katar je zrazio spremnost da svojim vojnim trupama interveniše u ratom zahvaćenoj Siriji.

Ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani rekao je da je njegova zemlja bila prošle godine spremna poslati vojnike u borbu protiv ISIL-a.

“U oktobru prošle godine naš bivši ministar vanjskih poslova pomenuo je da ćemo, ukoliko koalicija odluči uraditi bilo šta protiv ISIL-a, i mi uraditi isto. To je nešto što je planirano već ranije”, istakao je on.

Pitanje hitnosti

Katar se pomenutoj koaliciji pridružio 2014. godine skupa sa devet drugih arapskih zemalja. Ova zemlja također je učestvovala u vazdušnim napadima ali i treningu i obučavanju umjerene sirijske opozicije.

Thani je izjavio kako je pitanje slanja vojnih trupa u Siriju – pitanje hitnosti, ne navodeći razloge.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubair je prethodno izjavio da, ukoliko pregovori o miru u Siriji ne urode plodom, predsjednika te zemlje Bashara al-Assada treba “ukloniti silom”.

“Vjerujem da je Assad oslabio i da je gotov”, rekao je al-Jubair u intervjuu CNN-u i dodao: “Bashar al-Assad će otići, ne sumnjam u to. On će otići ili političkim procesom ili će biti sklonjen na silu”.

“Mi ćemo, koliko god budemo mogli, insistirati na tome da politički proces uspe. Ali ako ne uspije, to će biti zbog tvrdoglavosti sirijskog režima i njihovih saveznika”, istakao je šef saudijske diplomatije i dodao da će u tom slučaju “postati jasno da nema druge opcije nego da se Bashar al-Assad ukloni silom”.

Upozorenje Irana

On je naveo da je Saudijska Arabija spremna poslati kopnene snage u borbe u Siriji, ali samo u sklopu koalicije na čelu sa SAD.

Iran je danas upozorio Saudijsku Arabiju da ne šalje svoje vojnike u Siriju nakon što je ta zemlja počela da raspoređuje borbene avione u Turskoj.

U vojnu bazu Incirlik u južnoj turskoj provinciji Adana pristigli su bombarderi koji će biti korišteni u koalicionim zračnim napadima na položaje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

Glasnogovornik oružanih snaga Saudijske Arabije Ahmed al-Assiri kazao je da će Saudijska Arabija u narednom periodu poslati dodatne zračne snage u tu bazu.

Ističući kako vojni eksperti još uvijek razmatraju opciju kopnene intervencije u Siriji, Assiri je rekao da će njihova preporuka biti poznata u narednih nekoliko dana i da saudijske kopnene snage još nisu angažirane.

Uporedo s tim, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu je također jučer izjavio da još nisu donesene odluke o kopnenoj intervenciji u susjednoj Siriji.

Izvor: Agencije