El Salvador zbog suše na rubu gladi

Jedan od najsnažnijih registriranih El Nina pogađa pojedine dijelove svijeta. Riječ je o meteorološkom fenomenu do kojeg dolazi zbog zagrijavanja voda Tihog okeana. U centralnoameričkoj državi El Salvador El Nino je uzrokovao propast usjeva.

Još jedna rijeka u El Salvadoru je gotovo presušila. Jedna od posljedica El-Nina je zagrijavanje vode u Pacifiku, koje uzrokuje sušu u ovoj zemlji od novembra 2014. godine. Žene koje prikupljaju vodu preživjele su tako što su, uz pomoć Svjetskog programa za hranu, osnovale zajedničku farmu.

“Situacija je bila toliko kritična da ponekad nismo imali šta za jelo. Sada, od kada imamo farmu, barem ne moramo kupovati povrće. Jedemo ono što uspijemo uzgojiti”, navodi Raquel Castillo, voditeljica projekta.

Paraziti koji uništavaju usjeve

Većina poljoprivrednika, poput Miguela Orellana, zavisi od žitarica. Probleme im nije izazvao samo El Nino nego i niz drugih prirodnih pojava. Posljednja je bila širenje parazita koji uništava usjeve.

“Izgubili smo 85 posto usjeva. Skoro sve stabljike su zaražene, tek smo manji dio uspjeli spasiti”, rekao je Miguel Orellana.

“Organizacije poljoprivrednika kažu da je prošle godine propala gotovo polovina usjeva u El Salvadoru. Gubitak procjenjuju na 325 miliona dolara. Ali, posljedice su mnogo veće kada shvatite da se većina ljudi na ovaj način prehranjuje”, javlja reporter Al Jazeere John Holman.

Za Miguelovu porodicu večera je oskudni obrok od jaja i graha.

“Nismo dobili nikakvu pomoć, ni od Vlade, ni od bilo koje institucije. Niko nas ne obilazi. Jedemo ono što smo uspjeli spasiti tokom prethodne žetve”, kazao je Orellana.

Pojedine zajednice dobile su pomoć u hrani i sjemenu od Vlade i Svjetskog programa za hranu. Ali, poljoprivrednici kažu da nema dovoljno pomoći za sve i da su im potrebna dugoročna ulaganja u biotehnologiju i navodnjavanje.

Ograničeni resursi

“Jedina smo zemlja u Centralnoj Americi koja nema državnu poljoprivrednu politiku. Sve zavisi od poteza ministara koji dođu na funkciju. Zbog toga imamo tako ozbiljne posljedice prirodnih fenomena”, navodi Luis Alberto Treminio iz Državnog udruženja poljoprivrednika

Na poljoprivrednom sajmu ministar Orestes Fredesman Ortez je na pitanje o tome odgovorio: “Činimo sve što možemo, ali resursi su nam ograničeni.”

U međuvremenu, Miguelova porodica priprema posljednje tortilje koje ima i nada se da će se vremenske prilike promijeniti.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada