Assadov pristalica: Komanda kriva za ulazak u smrtonosnu klopku

[Izvor: YouTube / جيش الإسلام]

Pristalice režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uputili su žestoke kritike na račun komandira koji je poslao vojnike u teritoriju pobunjenika u oblasti Istočna Ghouta prošle sedmice.

Navodi se da je u toj akciji poginulo 180 vojnika sirijske vojske.

U videosnimku koji je objavio portal Arabi21, pristalica Assadovog režima kritizira komandira sirijske vojske, kao i državne medije i ministra informiranja koji su ignorirali taj pokolj.

Prema navodima portala, komandant Ali Abbas sastao se sa predstavnicima sirijskih vlasti i kazao im da je neophodno napraviti prodor u pobunjeničku teritoriju u toj oblasti.

Predstavnici vlasti su ukazali da je takav napad veoma opasan i da bi prije pokretanja akcije trebalo granatirati pobunjeničko područje. Komandant je insistirao da se napad izvrši, a sagovornicima je zaprijetio vojnim sudom zbog nepoštovanja naredbi.

U međuvremenu, alžirska TV Ugaj objavila je snimke boraca sirijskog režima prije nego što su upućeni u napad na pobunjenike.

Izvor: YouTube / Ugaj TV

Smrtonosna klopka

Pobunjenička grupa Jaysh al-Islam objavila je prošle sedmice videosnimak borbi u oblasti Istočna Ghouta nadomak Damaska.

U borbama koje su prikazane na snimku, vidi se kako borci opozicije pucaju i eliminiraju napadače za koje tvrde da su pripadnici milicije sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Autori videa navode da su Vladine snage napad na Tal Sawan i Tal Kurdi započeli u nedjelju u pet sati po lokalnom vremenu.

Pobunjenici, koji su ih čekali u zasjedi, tvrde da su više od pedeset Assadovih boraca, što je dokumentirano fotografijama i videom.

Komandant ove grupe, Zahran Alloush, ubijen je u zračnim napadima krajem decembra prošle godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije