Minhen: Velesile pokušavaju oživjeti pregovore o Siriji

Sjedinjene Američke Države i Rusija, kao i regionalni rivali Saudijska Arabija i Iran, pokušavaju dogovoriti nastavak mirovnih pregovora za rješenje sukoba u Siriji.

Cilj današnjeg ministarskog sastanka u Minhenu je usuglasiti zajedničku platformu na osnovu koje bi sukobljene strane u Siriji direktno pregovarale. Posljednji mirovni pregovori su propali zbog ofanzive snaga Bashara al-Assada na područje pod kontrolom opozicije na sjeveru države.

Riyad Hijab, koordinator sirijske opozicije, navodi kako se u njemačkom gradu razgovaralo o mirovnoj operaciji i razlogu za njen neuspjeh.

„A to je jer su režim i njegovi saveznici, Rusi i Iranci, prestali provoditi mjere koje su od njih tražene. Pogotovo one u vezi sa rezolucijom 2254, paragrafi 12 i 13, koji govore o dizanju opsade gradova i područja, o oslobađanju uhapšenih, posebno žena i djece, i stvaranju mogućnosti za humanitarne organizacije i agencije da dostave humanitarnu pomoć onima koji je trebaju“, dodaje.

Na hitno postizanje rezultata poziva šefica diplomacije EU Federica Mogherini.

„Sve strane moraju se držati svojih obaveza. Svi smo odlučili u decembru u New Yorku da u Parlamentu, sa političkim razgovorima u Ženevi, pomognemo u postizanju prekida vatre i vraćanju povjerenja, naročito u gradovima pod opsadom. To mora da se desi odmah“, istakla je.

Njemački šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier poziva na pomoć sirijskom narodu.

„Danas želimo pokušati učiniti ono što do sada nismo uspjeli – uključiti sve kako bi pomogli narodu Sirije, koji ne samo da pati, nego u mnogim mjestima umire od gladi. Prvi korak je jasan, a to je smanjivanje nasilja. Nade su da će na kraju biti postignut dogovor o primirju“, poručio je njemački ministar.

Ruski prijedlog

Ranije je javljeno kako je, dok su trajali pritisci na Rusiju da promijeni svoje stajalište i obustavi bombardiranje Halepa, neslužbeno potvrđeno kako je Moskva predložila mogućnost primirja u Siriji. Pozivajući se na neimenovanog zapadnog zvaničnika, Reuters je javio kako je Rusija predložila primirje koje treba početi 1. marta.

Al Jazeerin reporter Gabriel Elizondo, koji izvještava iz sjedišta UN-a u New Yorku, javio je kako ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin nije potvrdio takvu informaciju.

“Više detalja može početi izlaziti na vidjelo tek u Minhenu”, javio je Elizondo.

Minhen je domaćin Međunarodne grupe za pomoć Siriji (ISSG), koja okuplja 17 zemalja i tri multilateralne organizacije, koje su u novembru  u Beču donijele diplomatske smjernice o tom sukobu.

U tom tekstu, koji je potvrdila UN-ova rezolucija od 18. decembra, zahtijeva se uspostava primirja i humanitarni pristup sirijskim gradovima pod opsadom.

Rusija je prethodno u Vijeću sigurnosti UN-a bila suočena s pritiscima Zapada kako bi prestala bombardirati sirijski grad Halep, ali nije nimalo promijenila svoje stajalište uoči međunarodnog sastanka u Minhenu.

Najmanje 50.000 Sirijaca pobjeglo je od sukoba u Halepu, potvrdio je Međunarodni odbor Crvenog križa, dodavši da se dijelovi pokrajine Halep suočavaju s nedostatkom vode.

Sirijski opservatorij za ljudska prava potvrdio je kako je samo u posljednjih nekoliko dana najmanje 500 ljudi ubijeno u ofenzivi na Halep.

Među ubijenima su, kako su potvrdili, 89 civila, uključujući 23 djece, 143 provladina borca te 274 pobunjenika i stranih boraca.

Izvor: Al Jazeera i agencije