Fabius o Siriji: Zastrašujuća brutalnost uz podršku Rusije i Irana

Za političko rješenje u Siriji neophodan je odlazak Assada sa vlasti, stav je Pariza (Reuters)

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius osudio je “zastrašujuću brutalnost” režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ukazujući na to da postoji “saglasnost Rusije i Irana”.

U svom govoru pred Donjim domom francuskog Parlamenta u srijedu, nekoliko sati nakon što je najavio da napušta Vladu kako bi preuzeo dužnost predsjednika Ustavnog suda, Fabius je pozvao na prekid vatre u Siriji i ponovio poziciju Francuske u prilog mirovnim pregovorima.

Fabius je također doveo u pitanje američku posvećenost rješavanju krize u Siriji, kazavši da “nejasna” politika Sjedinjenih Američkih Država doprinosi problemu.

“Postoje nejasnoće, čak i među glavnim glumcima u koaliciji… Neću ponoviti šta sam ranije kazao o glavnom pilotu koalicije”, kazao je Laurent Fabius novinarima. “Ali nemamo osjećaj da tu postoji jaka posvećenost.”

On je dodao kako ne očekuje da američki predsjednik Barack Obama promijeni svoj stav narednih mjeseci.

“Ne smatram da će gospodina Obamu kraj mandata natjerati da djeluje onoliko koliko njegov ministar javno tvrdi”, dodao je on, misleći na američkog državnog sekretara Johna Kerryja.

“Riječi su tu, ali su akcije drugačije, i očito Iranci i Rusi to osjete.”

Uvjeti za rješenje

Francuska vlada je u srijedu saopćila da je za političko rješenje u Siriji naposljetku neophodan odlazak Assada sa vlasti, prenosi Tanjug.

Ambasador Francuske u Ujedinjenim narodima Francois Delattre izjavio je da je poboljšanje humanitarne situacije u Siriji “uvjet za kredibilne političke pregovore”.

“Režim i njegovi saveznici ne mogu se pretvarati da pružaju ruku opoziciji dok drugom rukom pokušavaju da je unište”, kazao je on.

Britanija je u međuvremenu pozvala Rusiju da prekine kampanju zračnih udara u Siriji i iskoristi svoj utjecaj kod Assada kako bi se osigurao prekid vatre i pristup za humanitarnu pomoć, što su zahtjevi s kojima se Moskva složila u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a donesenoj u decembru, naveo je AP.

Ambasador Britanije u UN-u Matthew Rycroft rekao je novinarima, pred sastanak Vijeća sigurnosti o Siriji, da bi napredak u pogledu tih pitanja osigurao “mnogo bolji početak” kada je riječ o sastanku država, posvećenom okončanju sukoba, koji se danas održava u Minhenu.

Izvor: Agencije