SAD traži od Rusije trenutno primirje u Siriji

O problemu povratka sirijskih izbjeglica govorili su i Merkel i Lavrov (AP)

Američki državni tajnik John Kerry još jednom je pozvao Rusiju na “trenutačno primirje” u Siriji, dok će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljati o alarmantnom humanitarnom stanju u toj zemlji, iz koje i dalje bježe deseci tisuća ljudi.

“Pozvali smo Rusiju i još je pozivamo da se pridruži naporima za uspostavu trenutačnog primirja i potpuni humanitarni pristup”, istaknuo je Kerry pred novinarima, kojima se obratio u State Departmentu.

“Ono što Rusija radi u Halepu i okolici znatno otežava dolazak za stol i ozbiljan razgovor”, upozorio je čelnik američke diplomacije, smjerajući na ruske zračne udare na taj grad koji traju više od tjedan dana kao potpora ofenzivi sirijske vojske.

Washington je prošlog tjedna optužio Moskvu da je svojim bombardiranjem “djelomično” minirala neizravne međusirijske pregovore koji jedva da su počeli u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a.

UN o teškom humanitarnom stanju

Stoga će Vijeće sigurnosti raspravljati o teškom humanitarnom stanju u Siriji, gdje iz Halepa, koji je pod opsadom vojske Bashara al-Assada, bježe deseci tisuća ljudi, upozorili su izaslanici Novog Zelanda i Španjolske.

Konzultacije iza zatvorenih vrata planirane su u srijedu popodne po srednjoeuropskom vremenu, a zajedno su ih zatražili Novi Zeland i Španjolska, uz potporu drugih zapadnih sila.

Stotine tisuća civila moglo bi ostati bez hrane ako snage sirijske vlade okruže dijelove Halepa u rukama pobunjenika, istaknuto je u UN-u, uz upozorenje na novi egzodus Sirijaca koji bježe pred tom ofenzivom.

Nije jasno hoće li se Vijeće sigurnosti, u kojemu je 15 zemalja, dogovoriti o bilo čemu u srijedu, posjećaju agencije jer je dosad teško postizalo konsenzus o Siriji zato što Rusija, jedna od pet stalnih članica s pravom veta, snažno podupire vladu sirijskog predsjednika Assada.

Mirovni pregovori u Njemačkoj

Sjednica Vijeća sigurnosti se održava dan uoči presudnog susreta velesila u Minhenu u Njemačkoj.

Tamo se sastaju svjetske sile, među kojima Rusija, Sjedinjene Države, Saudijska Arabija i Iran, ne bi li pokušale oživiti mirovne pregovore.

No, diplomati ne vjeruju da će se pregovori održati sve dok traje ofenziva. Pobunjenici su poručili da neće doći ako bombardiranje ne prestane.

Minhen je domaćin Međunarodne skupine za pomoć Siriji (ISSG), koja okuplja 17 zemalja i tri multilateralne organizacije koje su u studenome u Beču donijele diplomatske smjernice o tom sukobu.

U tom tekstu, koji je potvrdila UN-ova rezolucija od 18. prosinca, zahtijeva se uspostava primirja i humanitarni pristup sirijskim gradovima pod opsadom.

I UN traži prekid bombardiranja

Prethodno je voditelj za UN-ove humanitarne operacije Stephen O'Brien zatražio od Rusije da prekine bombardiranje Halepa, u kojem bi stotine tisuća civila mogle ostati bez hrane, a od Turske da otvori svoju granicu izbjeglicama koji bježe iz toga grada.

“Prioritet i najbolji humanitarni odgovor je da bombardiranje prestane i da se granica otvori kako bi se propustili ljudi i hrana za civile u okolici Halepa. Sva bombardiranja moraju prestati”, rekao je novinarima O'Brien.

Stotine tisuća civila mogle bi ostati bez hrane ako Assadova vojska potpuno opkoli dijelove Halepa koje nadziru pobunjenici, rekao je UN i upozorio da prijeti novi izbjeglički egzodus.

Usprkos pozivima međunarodne zajednice, Ankara drži zatvorenim granični prijelaz Oncupinar, jedini pristupačan prijelaz između sjevera pokrajine Halep i Turske.

“Broj blokiranih civila u jednom trenutku je iznosio 35.000, ali se on mijenja jer su neki odustali od prolaska kroz Tursku i uputili se prema Idlibu, jugozapadno od Halepa. U pokretu je velik broj ljudi”, dodao je O'Brien.

Odgovarajući na pitanje o nedavnom bombardiranju sirijske bolnice u kojoj pomažu Liječnici bez granica, osudio je “sve napade i zračne udare na zdravstvene ustanove i medicinsko osoblje”.

Najmanje 177 bolnica je razoreno i gotovo 700 medicinskih radnika poginulo od početka rata u Siriji 2011. godine, procijenila je krajem siječnja jedna sirijska humanitarna organizacija.

Izvor: Agencije