Ofanziva na Halep odnijela stotine života

Najmanje 500 osoba, od čega 89 civila, poginulo je tokom ofanzive na Halep koja, uz pomoć Rusije, traje od početka mjeseca, navodi posmatračka grupa.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, objavila je u srijedu kako je najmanje 500 osoba ubijeno od 1. februara, kada je sirijska Vlada, uz pomoć ruskih zračnih udara, pokrenula veliku ofanzivu sa sjevera Halepa.

Opservatorija navodi kako je među žrtvama “89 civila, od čega 23 djece, 143 borca sirijske vojske te 274 pobunjenika i stranih boraca”.

Deseci hiljada Sirijaca pobjegli su iz svojih domova u predgrađima Halepa i čekaju kod turske granice.

Ruski zračni udari

Sirijska Vlada kontrolira zapadni dio grada Halepa, dok pobunjenici drže istok, no situacija  je drugačija u okolini.

Iz Ujedinjenih naroda su upozorili u utorak da bi skoro 300.000 stanovnika Halepa moglo biti odsječeno od humanitarne pomoći ukoliko ne bude ispregovarano drugačije.

“Ukoliko napredak Vladinih snaga bude nastavljen u okolini grada, lokalna vijeća u gradu procjenjuju da bi 100.000 do 150.000 civila moglo pobjeći iz tih dijelova”, navode iz UNHCR-a.

Ljekari bez granica u srijedu su saopćili kako su najmanje 23.000 Sirijaca stigle u kampove koji se nalaze kod grada Azaza, istočno od Halepa.

Na jednom graničnom prelazu sa Turskom, poznatom kao Bab al-Salameh, u kampovima se nalazi približno 79.000 Sirijaca, ističu iz MSF-a.

Rusija je pokrenula vojnu operaciju u Siriji u septembru prošle godine i kaže kako je ona protiv oružanih grupa kao što su Islamska država Irak i Levant i Front al-Nusra.

Davutoglu: Etničko čišćenje

Turski premijer Ahmet Davutoglu je optužio Rusiju u srijedu da vrši namjernu političku etničkog čišćenja u područjima oko grada Halepa.

Iz Moskve su odbacili takve optužbe i kazali kako zračni udari u Siriji nemaju civile za ciljeve.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova istakla je kako “Moskva još uvijek nije dobila uvjerljive dokaze o pogibijama civila u ruskim zračnim udarima u Siriji”.

Dodala je kako je ruska operacija u Siriji “direktno usmjerena samo na borbu protiv terorističkih prijetnji”.

Izvor: Al Jazeera