Tri škole u Parizu evakuirane nakon prijetnji

Nakon niza napada u Parizu 13. novembra, u kojima je ubijeno 130 ljudi, Francuska je i dalje u pripravnosti (EPA)

Najmanje tri škole u Parizu evakuirane su danas nakon prijetnje bombaškim napadom, javljaju lokalni mediji.

List Lokal navodi da policija pretresa tri srednje škole, a za sada nema detalja o kakvoj vrsti prijetnje je riječ.

Krajem januara, iste tri škole, zajedno sa još pet u Parizu, evakuirane su nakon što je upućen anonimni poziv upozorenja o bombaškoj opasnosti.

Nakon niza napada u Parizu 13. novembra, u kojima je ubijeno 130 ljudi, Francuska je i dalje u pripravnosti.

Produženo vanredno stanje

U napadima u Parizu 13. novembra ubijeno je ukupno 130 ljudi, od čega samo u dvorani Bataclan njih 90.

Za napade u Parizu odgovornost je preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant koja kontrolira velike dijelove Iraka i Sirije.

Vrhovni sud u Francuskoj potvrdio je prije nekoliko dana zakon o produženju vanrednog stanja u toj zemlji uvedenog nakon napada u Parizu prošle godine, uz obrazloženje da i dalje postoji „neposredna opasnost“.

Sud je odbacio zahtjev Lige za ljudska prava da suspendira vanredno stanje kojim su data veća ovlaštenja policiji i administrativnim vlastima.

U saopćenju Suda navodi se kako „opasnost, koja je i dovela do proglašenja vanrednog stanja u Francuskoj nakon napada izuzetne prirode i ozbiljnosti, nije nestala“.

Vanredno stanje dozvoljava i kućni pritvor osumnjičenih, policijske pretrese bez kontrole sudije, zatvaranje nekih udruženja ili bogomolja u kojima se širi radikalizam, kao i zabranu rada islamističkih grupa.

Izvor: Agencije