SAD predlaže milijardu dolara protiv raka

Biden je rekao da danas samo pet posto oboljelih od raka može učestvovati u kliničkim ispitivanjima (Reuters)
Biden je rekao da danas samo pet posto oboljelih od raka može učestvovati u kliničkim ispitivanjima (Reuters)

Bijela kuća je predložila iznos od milijardu dolara za finansiranje nove inicijative za borbu protiv raka koju je nedavno predstavio predsjednik SAD-a Barack Obama.

“Nalazimo se na prekretnici i nauka je spremna za novi konkretan napor kome ova inicijativa može doprinijeti”, navodi se u saopćenju iz Bijele kuće.

U svom prošlomjesečnom govoru o stanju nacije, predsjednik Obama je zatražio od potpredsjednika Joea Bidena da predvodi nacionalnu inicijativu za borbu protiv raka nazvanu Moonshot, u podsjećanju na program Apollo o osvajanju Mjeseca. Bidenov sin Bo Biden umro je od tumora na mozgu u 46. godini 2015. godine.

Suma od 195 miliona dolara već je izdvojena za Nacionalne zdravstvene institute, da bi novi napori za istraživanje raka mogli početi bez čekanja, rekao je na telefonskoj konferenciji za medije jedan visoki američki zvaničnik, prenosi agencija Beta.

Predsjednik Obama tražit će dodatnih 755 miliona dolara u svom nacrtu budžeta za 2017. godinu, koja počinje 1. oktobra i koji će podnijeti Kongresu 9. februara. Ta suma namijenjena je prije svega Nacionalnim zdravstvenim institutima i Upravi za hranu i lijekove.

Birokratske prepreke

“Naš zadatak je da prevaziđemo birokratske prepreke da bi nauka mogla da daje rezultate”, rekao je Joe Biden u saopćenju i dodao da je za njega to i pitanje od ličnog interesa.

Biden je rekao da danas samo pet posto oboljelih od raka može učestvovati u kliničkim ispitivanjima, i da ljekari koji liječe više od 75 posto oboljelih imaju ograničen pristup vrhunskim istraživanjima i najnovijim otkrićima.

Nova inicijativa koncentrirat će se na razvoj vakcine protiv raka, na njegovom ranom otkrivanju i na novim obećavajućim pristupima za iskorjenjenje te bolesti, kao što je imunoterapija koja se sastoji u podsticanju imunološkog sistema da uništi kancerozne ćelije.

Nova inicijativa također predviđa razmjenu podataka između istraživača, genomsku analizu tumora i istraživanje rijetkih vrsta raka kod djece.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, rak se dijagnosticira kod blizu 14 miliona ljudi u svijetu svake godine, a osam miliona umre, od kojih 600.000 u SAD-u.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO