Izbjeglice će Njemačku koštati 50 milijardi eura

Prema procjeni instituta IW, u ovoj bi godini za 1,5 miliona izbjeglica trebalo izdvojiti blizu 22,6 milijardi (AP)

Izbjeglice će Njemačku ove i naredne godine koštati blizu 50 milijardi eura, što će za sobom povući nova zaduženja, navodi u ponedjeljak dnevnik Rheinische Post, pozivajući se na ispitivanje Instituta za njemačku privredu (IW) iz Koelna.

“U 2016. i 2017. za smještaj, socijalnu zaštitu i kurseve jezika za izbjeglice bit će potrebno izdvojiti blizu 50 milijardi eura”, proizlazi iz procjene instituta IW.

Prema toj procjeni, u ovoj godini bi za 1,5 miliona izbjeglica trebalo izdvojiti blizu 22,6 milijardi, a 2017, kada se očekuje porast broja izbjeglica na 2,2 miliona, blizu 27, 6 milijardi eura.

Institut za njemačku ekonomiju potvrdio je time neke prijašnje procjene, poput one Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kiela, koji je troškove za ovu i sljedeću godinu procijenio na “između 50 i 55 milijardi” eura.

Nova zaduženja Njemačke

Ukoliko se ove procjene pokažu tačnima, njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble (Kršćansko-demokratska unija, CDU) bit će prisiljen podići nove kredite kako bi finansirao budžet.

Time bi CDU u izbornoj godini bio prisiljen odustati od svog najvažnijeg cilja, stabilnog budžeta bez novih zaduženja.

Unutar CDU-a se razvio strah da bi liberalna izbjeglička politika Angele Merkel, koju podržava sve manji broj građana, mogla negativno utjecati na ishod nekoliko lokalnih izbora koji se održavaju ove godine te parlamentarnih na jesen 2017.

Promjena smjernica je primijetna već neko vrijeme isticanjem potrebe smanjenja broja izbjeglica, što Angela Merkel navodi kao najvažniji cilj, a prošlog vikenda kancelarka je još jednom ponovila kako se od izbjeglica očekuje da se, slično kao što je to bio slučaj i s izbjeglicama tokom ratova na području bivše Jugoslavije, nakon sukoba vrate kućama.

Izvor: Agencije