Djeca živa spaljena u napadu Boko Harama

Dalori je mjesto čestih napada pripadnika Boko Harama (EPA)

Najmanje 86 ljudi, među kojima i djeca, ubijeno su u seriji napada na selo na sjeveroistoku Nigerije, kazali su zvaničnici.

Svjedoci navode da su borci, za koje se misli da su pripadnici Boko Harama, zapaljivim bombama gađali kolibe i pucali na civile u subotu navečer u selu Dalori.

Iza njih su ostala izrešetana i spaljena tijela po ulicama. Napadači su, također, pokušali napasti kamp blizu Dalorija gdje se nalazi 25.000 izbjeglica, ali su ih odbili pripadnici vojske.

Svjedoci navode kako su čuli vriske djece koja su živa spaljena u kolibama i kućama koje su izgorjele do temelja.

Mohammed Kanar, područni koordinator Nacionalne agencije za vanredne situacija, rekao je kako su dosad pronašli 86 tijela.

Povrijeđene su 62 osobe, naveo je Abba Musa iz Državne specijalističke bolnice u Maiduguriju, najvećem gradu na sjeveroistoku Nigerije, a koji se nalazi deset kilometara od Dalorija.

Koalicija pet država

Nigerijske trupe u početku se nisu mogle boriti protiv napadača i pripadnici Boko Harama su se povukli tek kada su stigla pojačanja s težim naoružanjem, izjavili su vojnici za agenciju AP.

Regija jezera Chad, gdje graniče Nigerija, Čad, Kamerun i Niger, često je poprište napada Boko Harama i ove četiri države su stvorile koaliciju, zajedno s Beninom, kako bi se borile protiv ove grupe.

Rat između Boko Harama i Nigerijske vlade odnio je 20.000 života u šest godina i otjerao 2,3 miliona osoba iz njihovih domova.

Agencija UN-a za zaštitu djece javlja kako je gotovo milion djece bez obrazovanja.

Izvor: Agencije