Renzi predaje ostavku nakon poraza na referendumu

Italijanski premijer Mateo Renzi najavio je da će u ponedjeljak popodne predati ostavku predsjedniku Italije Sergiu Mattarelli nakon poraza na nedjeljnom referendumu o ustavnim promjenama koje je predložio.

AP prenosi da će se Renzi danas sastati sa članovima svog kabineta i poslije toga, nakon dvije i po godine vladavine, predati ostavku predsjedniku Italije.

Renzi je na konferenciji za novinare u Rimu rekao da preuzima punu odgovornost za uvjerljiv poraz na referendumu.

On se javnosti obratio nakon što su objavljeni preliminarni nezvanični rezultati, prema kojima je protiv ustavnih reformi glasalo između 57 i 61 posto glasača, dok je za reforme bilo između 39 i 43 posto, prenosi Tanjug.

Odbijene ustavne reforme

Italijani su se u nedjelju izjašnjavali o ustavnoj reformi koja je predviđala drastično smanjenje ovlasti Senata, a bio bi to najdalekosežniji institucionalni preustroj otkako je prije 70 godina Italija postala republika.

Reforma bi vladi olakšala donošenje zakona, posebno u kombinaciji s novim izbornim zakonom, usvojenim prošle godine, koji pobjedniku idućih izbora, koji se očekuju 2018, osigurava sigurnu parlamentarnu većinu, podsjeća agencija Hina.

Ključni element reforme bilo je ukidanje obaveze da sve zakone moraju odobriti oba doma parlamenta i smanjenje Senata s 315 na 100 mjesta, dok članove više ne bi birali građani.

“Italija je upravo uradila nešto vrlo interesantno. To je ipak jedna od zemalja utemeljitelja Evropske unije i ja ne mislim da je pogrešno upoređivati ovo glasanje sa Brexitom ranije ove godine i izborom [Donalda] Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Država”, kazao je za Al Jazeeru Patrick Rumble, profesor italijanskog jezika na Univerzitetu Wisconsin.

Novi mandatar ili izbori

Dodao je kako misli da je to izraz osjećanja građana Italije protiv establišmenta i globalizacije. “To je izraz velike ozlojeđenosti protiv političke strukture u Italiji”, istakao je on.

Predsjednik Mattarella sada ima ovlasti da imenuje novog mandatara ili zakaže prijevremene izbore.

Većina stručnjaka smatra da bi Renzija na mjestu premijera mogao zamijeniti vršitelj dužnosti premijera iz njegove Demokratske stranke sve do izbora u proljeće 2018, a mediji već spominju da bi to mogao biti ministar finansija Pier Carlo Padoan.

Službeni rezultati italijanskog referenduma bit će poznati rano ujutro.

Izvor: Al Jazeera i agencije