Matteo Renzi odgodio ostavku

Predsjednik Italije Sergio Mattarella ubijedio je premijera Mattea Renzija da odgodi podnošenje ostavke do kraja sedmice, nakon što italijanski zastupnici budu glasali o prijedlogu budžeta za iduću godinu te zakonu o ekonomskoj stabilnosti.

Renzi je najavio ostavku nakon neuspjelog referenduma o ustavnoj reformi.

Reporter Al Jazeere Marin Veršić javlja iz Rima kako Italiji predstoje dva moguća scenarija nakon odlaska Renzija.

“Jedan je da Mattarella razgovara sa stranačkim klubovima u parlamentu i dođe do osobe koja bi mogla voditi parlamentarnu većinu do regularnih izbora 2018. Ako se to ne dogodi, druga mogućnost je da se ide sa prijevremenim izborima 2017. godine. Još bi se trebao izglasati jedan izborni zakon. To će biti pred zastupnicima jer je trenutni izborni zakon protuuustavan”, javlja Veršić.

Finansijska stabilnost

Pitanje je hoće li se finansijska stabilnost bankarskog sektora Italije uspjeti održati, javlja naš reporter.

„Ekonomski analitičari nisu sigurni da li italijanske banke posjeduju dovoljno novca u aktivi, imaju li ga više od onog dijela koji duguju. Dug je 360 milijardi eura, 18 je posto loših kredita za koje se procjenjjuje da se nikada neće vratiti. Ukupni javni dug je 133 posto BDP-a.“

Nedavna izborna reforma imala je za cilj da osigura da vodeća stranka ima parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu, dok neuspjeh ustavne reforme Senata znači da se njegovi članovi i dalje biraju po proporcionalnom sistemu, čime dva doma ostaju nepomirljiva, a parlamentarna većina skoro nemoguća.

Populistički pokret M5S lidera Beppea Grilla tražio je da se izbori održe za “sedam dana” vjerujući da bi se izborni zakon mogao izmijeniti u Senatu ako bude potrebno kako bi on bio usklađeniji s onim iz Zastupničkog doma.

Međutim, većina drugih političkih partija koje imaju većinu u parlamentu ne slaže se s tim upravo da bi se izbjegla pobjeda političke stranke. Umjesto toga oni zagovaraju reformu izbornog zakona.

Na kraju će predsjednik Mattarella biti taj koji će odlučivati o neposrednoj budućnosti Italije i osigurati većinu za formiranje tehnokratske vlade ako želi izbjeći, kao što mnogi analitičari vjeruju, prijevremene izbore sljedeće godine.

Nadmoćna pobjeda opcije ‘ne’

Italijanski mediji danas su na prvim stranama jednoglasno istakli kako niko nije očekivao ovako nadmoćnu pobjedu opcije “ne” na referendumu.

Corriere della Sera tako piše da je pobijedio val opcije “ne”, Repubblica navodi da se radi o trijumfu opcije protiv, dok Fatto Quotidiano ističe kako je “Ustav pobijedio Renzija 59 prema 41”.

Italijani su se u nedjelju izjašnjavali o ustavnoj reformi koja je predviđala drastično smanjenje ovlasti Senata, a bio bi to najdalekosežniji institucionalni preustroj otkako je prije 70 godina Italija postala republika.

Reforma bi vladi olakšala donošenje zakona, posebno u kombinaciji s novim izbornim zakonom, usvojenim prošle godine, koji pobjedniku idućih izbora, koji se očekuju 2018, osigurava sigurnu parlamentarnu većinu.

Ključni element reforme bilo je ukidanje obaveze da sve zakone moraju odobriti oba doma parlamenta i smanjenje Senata s 315 na 100 mjesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije