Video: Pao snijeg na Havajima, skijaši uživaju

Skijaška sezona krenula je na Havajima, gdje je na najvišem planinskom vrhu Mauna Kei i Mauna Loi, poslije nekoliko prethodnih dana koje su obilježile snježne padavine, u nedjelju visina snježnog pokrivača između 60 i 90 centimetara.

Moguće je da će tokom dana na Havajima pasti još više snijega, navodi Los Angeles Times.

Meteorolog američke Nacionalne službe za vremenske prilike Matthew Foster kaže za taj list da snijeg nije neuobičajena pojava na ove dvije havajske planine, čiji se vrhovi nalaze na visini većoj od 4.270 metara, što je skoro kao prosječna visina Stjenovitih planina u SAD-u.

Foster dodaje da samo ime Mauna Kea znači “Bijela planina” i navodi da vrhu te planine snježnih padavina bude pet ili šest puta tokom zime, ali se desi da na dvije najveće havajske planine zima prođe s malo ili bez imalo snijega, kao što se desilo prošle godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Kako bi simulirala uslove života na Marsu, NASA je napravila bazu na vulkanu na Havajima u kojoj sada žive naučnici. Projekt omogućava nekolicini astronauta da osjete s čim bi se mogla suočiti potencijalna ljudska misija na Crvenoj planeti. Najviše problema stvara zdrava i raznolika prehrana.

Prije 40 godina, na Havajima je porinuta replika kanua, kakve su preci tih ostrva koristili za plovidbu Pacifikom. Kanu i danas plovi, a njegova posada edukuje mlade o havajskoj kulturi i zaštiti okeana.

Amerikanci slave Dan nezavisnosti. Istovremeno, vlasti Havaja pokrenule su pitanje legalnosti činjenice da je ovaj otok 50. američka država.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO