Trumpova novogodišnja čestitka (ne)prijateljima

Trump je svoju poruku završio rječju 'ljubav' (EPA)

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump uputio je novogodišnju čestitku svojim sljedbenicima na Twitteru, i prijateljima i neprijateljima.

“Sretnu Novu godinu svima, uključujući i moje brojne neprijatelje i one koji su se borili protiv mene i tako teško poraženi“, napisao je Trump na svom Twitter nalogu.

Oni, kako je dodao, “jednostavno ne znaju šta da rade”.

Trump je svoju poruku završio rječju “ljubav”, prenosi AP.

Privatna proslava

Trump će za Novu godinu prirediti privatnu proslavu za više stotina gostiju u svom Mar-a-Lago klubu u Palm Beachu na Floridi, prenosi Tanjug.

Trump je izašao kao pobjednik iz ovogodišnjih predsjedničkih izbora u SAD-u, savladavši svoju protivkandidatkinju Hillary Clinton.

Donald Trump izveo je jedan od najvećih obrata u historiji američke politike pobijedivši Clinton nakon izborne kampanje koju je finansirao sa daleko manje novca nego njegova protivkandidatkinja.

Sasvim nekonvencionalno kombinirajući društvene medije, govor bez dlake na jeziku i vješto korištenje besplatnih minuta televizijskog vremena, njujorški mogul nekretnina u svaki je glas američkih birača uložio manje od pet američkih dolara, gotovo upola manje nego Clinton, pokazala je Reutersova finansijska analiza izrađena uz pretpostavku da su oboje potrošili sva prikupljena sredstva.

Putin pozvao na jedinstvo

Novu godinu sugrađanima je uputio i ruski predsjednik Vladimir Putin te ih pozvao da zadrže vjeru u svoju zemlju i ostanu ujedinjeni.

Proteklu godinu ocijenio je “teškom”, ali i rekao kako su te “teškoće Rusima omogućile da se ponovo zbliže”.

“Prije svega, moramo vjerovati u sebe, u svoje mogućnosti, u svoju zemlju. Uspješno radimo i puno postižemo”, nastavio je Putin, pozdravivši posebno one koji se nalaze daleko od svojih domova, poput ruskih vojnika u Siriji.

“Imamo ogromnu, jedinstvenu, veličanstvenu zemlju”, istaknuo je Putin, izrazivši nadu da će nova godina Rusima donijeti “mir, stabilnost i blagostanje”. 

Godina 2016. Rusiji je donijela veliki povratak na međunarodnu scenu, osobito nakon što je požnjela uspjeh u Siriji gdje je na snagu stupio prekid vatre, a očekuju se i mirovni pregovori uz pomoć Turske nakon žestoke vojne kampanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO