SOHR: U Siriji 2016. smrtno stradalo skoro 50.000 ljudi

Sukobi i zračni napadi nastavili su se u nekim područjima u Siriji nakon što je u ponoć na petak stupio na snagu prekid vatre (Arhiva)

Najmanje 49.742 ljudi poginulo je ove godine u ratu u Siriji, objavili su promatrači dok sporadične borbe ugrožavaju primirje proglašeno u petak u ponoć, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Navodi se da je među ratnim žrtvama 13.617 civila, uključujući 2.885 djece.

Sirijski pobunjenici zaprijetili su u subotu da će prekinuti proglašeno primirje ako se nastave napadi sirijskog režima i njihovih saveznika.

Prekid vatre

Sukobi i zračni napadi nastavili su se u nekim područjima u Siriji nakon što je u ponoć na petak stupio na snagu prekid vatre. Opservatorij je ipak javio da se primirje uglavnom održava.

“Nastavak kršenja prekida vatre od strane režima i nastavak bombardiranja i napada na područja pod kontrolom revolucionarnih frakcija poništit će sporazum”, kaže se u saopćenju koje je potpisalo više pobunjeničkih grupa.

Dodaje se da Vladine snage i njeni saveznici, uključujući Hezbollah, nastoje osvojiti područja sjeverno od Damaska, u dolini Wadi Barada pod kontrolom pobunjenika.

Primirje u Siriji, kojeg su garanti Rusija, Turska i Iran, stupilo je na snagu u ponoć na petak te isključuje pobunjenike koje Vijeće sigurnosti UN-a svrstava u terorističke grupe.

Vijeće sigurnosti trebalo bi u subotu glasati o ruskoj rezoluciji o primirju u Siriji i mirovnim pregovorima za prekid šest godina dugog sukoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Bezbroj je prepreka na putu postizanja održivog primirja, a o mirovnom dogovoru i budućnosti Sirije da i ne govorimo.

opinion by Muhamed Jusić
Published On 29 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO