Ruski hakerski napad na američku kompaniju

Ministarstvo državne sigurnosti upozorilo je elektroenergetske kompanije na opasni kod u Grizzly Steppeu (Arhiva)

Ruski hakeri izveli su napad na elektroenergetsku kompaniju u Vermontu, na istoku SAD-a, no to se nije odrazilo na funkcioniranje elektroenergetske mreže, objavila je pogođena kompanija Burlington Electric.

Kod povezan s ruskom hakerskom operacijom Grizzly Steppe, kako je naziva administracija američkog predsjednika Baracka Obame, otkriven je na laptopu povezanom s elektroenergetskom kompanijom u Vermontu, ali koji nije bio spojen na mrežu, objavila je kompanija Burlington Electric.

“Odmah smo reagirali kako bismo izolirali laptop i upozorili savezne dužnosnike na otkriće”, navodi se u saopćenju kompanije, te dodaje da ekipa sarađuje  sa saveznim dužnosnicima kako bi utvrdila porijeklo štetnog softvera i spriječila druge pokušaje infiltracije u elektroenergetske sisteme.

“Izvijestili smo državne dužnosnike i u potpunosti ćemo podržati istragu”.

Protjerivanje špijuna

Ministarstvo državne sigurnosti upozorilo je elektroenergetske kompanije na opasni kod u Grizzly Steppeu, objavila je kompanija.

“Djelovali smo brzo kako bismo provjerili sve računare u našem sistemu na štetni softver. Otkrili smo ga u samo jednom laptopu Burlington Electrica koji nije bio povezan s mrežom.”

Američki predsjednik Obama naredio je ranije protjerivanje 35 ruskih špijuna i nametnuo sankcije ruskim obavještajnim agencijama zbog hakiranja Demokratske stranke pred predsjedničke izbore ove godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije uzvratio jednakom mjerom, zbog čega ga je pohvalio novoizabrani američki predsjednik Donald Trump.

Kampanja protiv Vlade

Američka vlada i elektroenergetska industrija kontinuirano prate državnu elektroenergetsku mrežu jer je jako kompjuterizirana i bilo kakvi poremećaji mogu imati katastrofalne posljedice za funkcioniranje sistema.

“Upad je bio manji incident i nije izazvao nikakvu štetu. No, shvatamo ga ozbiljno jer je utvrđeno da potiče od poznatih entiteta koji sudjeluju u mnogo većoj kampanji protiv vlade u kibernetičkom prostoru i zbog toga što je elektroenergetska mreža ranjiva i dio ključne državne infrastrukture”, rekao je jedan američki obavještajac upoznat s događajem.

Američki dužnosnici smatraju da je Rusija bila odgovorna za hakerski napad na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu u decembru 2015. zbog kojeg je bez struje ostalo gotovo 250.000 ljudi.

S tim u vezi, republikanski senator John McCain poručio je da Rusija mora platiti za kibernetičke napade na SAD, zaprijetivši raznim sankcijama, uključujući finansijskim institucijama.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjedinjene Američke Države proteruju 35 ruskih diplomata. Predsednik Barack Obama naredio je sankcije prema ruskim zvaničnicima kao odgovor na hakiranje tokom predsjedničkih izbora. Dao im je rok od 72 sata da napuste zemlju. Američki zvaničnici saopštili su da su zatvorili i dva ruska objekta u Marylandu i New Yorku koja su se koristila za obaveštajne […]

Published On 29 Dec 2016

Ruski diplomati dobili su 72 sata da napuste SAD, a mjera se smatra odgovorom na hakiranje tokom predsjedničkih izbora.

Published On 29 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO