Pobunjenici prijete prekidom primirja u Siriji

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi glasati o rezoluciji koju je predložila Rusija, a koja bi trebala podržati krhki prekid vatre (EPA)

Sirijski pobunjenici zaprijetili su da će prekinuti proglašeno primirje ako se nastave napadi sirijskog režima i njihovih saveznika, prenio je Reuters.

Sukobi i zračni napadi nastavili su se u nekim područjima u Siriji nakon što je u ponoć na petak stupio na snagu prekid vatre.

“Nastavak kršenja prekida vatre od strane režima i nastavak bombardiranja i napada na područja pod kontrolom revolucionarnih frakcija poništit će sporazum”, navodi se u priopćenju koje je potpisalo više pobunjeničkih skupina.

UN-ova podrška primirju

Primirje u Siriji, kojega su jamci Rusija, Turska i Iran, stupilo je na snagu u ponoć na petak te isključuje pobunjenike koje Vijeće sigurnosti UN-a svrstava u terorističke skupine.

Vijeće sigurnosti UN-a danas bi trebalo glasati o rezoluciji koju je predložila Rusija, a koja bi trebala podržati krhki prekid vatre, čiji je cilj okončanje građanskog rata u Siriji, koji traje gotovo šest godina.

Prema agencijskim izvješćima, Vijeće sigurnosti je dugo raspravljalo o rezoluciji.

Izvor: Agencije