Papa pozvao lidere da smanje nezaposlenost mladih

Osudili smo naše mlade na stanje u kojem ne pronalaze svoje mjesto u društvu (EPA)

Papa Franjo je u posljednjem obraćanju javnosti u 2016. pozvao svjetske lidere da učine više kako bi smanjili visoku nezaposlenost mladih ljudi upozorivši da se “generacija gubi u očaju, migraciji i traganju za poslom“.

Na Trgu Svetog Petra u Rimu, 80-godišnji papa Franjo pozvao je svjetske lidere da otvore vrata mladim ljudima “kako bi oni mogli sanjati i boriti se za svoje snove”.

“Osudili smo naše mlade na stanje u kojem ne pronalaze svoje mjesto u društvu jer smo ih polalako gurali na rub društvenog života prisiljavajući ih na migracije, na moljakanje za posao kojeg više nema ili im nismo uspjeli obećati budućnost”, rekao je Papa.

Siromaštvo i izostanak prilika

Nezaposlenost mladih u Italiji je 36 posto, a u Evropskoj uniji viša je od 18 posto.

U Africi, kontinentu s najmlađom populacijom na svijetu, nezaposlenost je vjerojatno narasla u 2016., a u Sjevernoj Africi iznosila je oko 30 posto, prema podacima Međunarodne organizacije rada (ILO).

Siromaštvo i izostanak prilika u Africi potiču migracije, posebno prema Evropi. Gotovo 5.000 muškaraca, žena i djece poginulo je u pokušaju da stignu do Evrope čamcima iz Sjeverne Afrike u 2016.

Među 181.000 migranta iz čamaca, uglavnom iz Afrike, koji su doplovili do Italije u 2016., njih 25.000 bili su maloljetnici bez pratnje i taj je broj dvostruko veći nego 2015.

Po završetku obreda, papa Franjo prošetao se Trgom Svetog Petra i rukovao s vjernicima, pozirao im za fotografije i zaustavio se kod božićnih jaslica.

Izvor: Agencije


Povezane

U pismu Franjo ponavlja poziv sirijskom predsjedniku i međunarodnoj zajednici na prekid nasilja i mirno rješenje neprijateljstava.

Published On 12 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO