Video: Iračka vojska napreduje kod Mosula

Iračke vladine snage uspjele su zauzeti nekoliko područja na tri fronta u Mosulu nakon žestokih borbi protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), saopćili su irački vojni izvori.

Vođa operacija u Mosulu Abdul Amir Rasheed Jarallah rekao je da su jedinice Iračke vojske i Garde iz Ninive u potpunosti osvojile nekoliko sela sjeverno od Mosula.

Dodao je da su protivterorističke snage koje se bore na istočnom frontu osvojile kvart Al-Quds u samom gradu te da su zajedničke snage policije i vojske na jugoistoku grada prodrle u kvartove koje je ISIL držao pod kontrolom.

Walid Khalifa, pomoćnik komandanta Devete divizije Iračke vojske, rekao je da su u toku žestoki okršaji sa borcima ISIL-a u cilju preuzimanja naselja Al-Intisar na jugoistočnom frontu u Mosulu.

S druge strane, ISIL-ova medijska agencija Amaq objavila je videosnimak navodnih borbi u tom kvartu, u kojem je prikazano kako ISIL-ovi borci pucaju iz lakog naoružanja.

Ta agencija tvrdi da su iračke snage pretrpjele velike gubitke. Navode da je u samoubilačkom napadu ubijeno 20 iračkih vojnika i uništeno devet vozila Hummer.

Iračka vojska objavila je da je preuzela veći dio kvarta Al-Quds u istočnom dijelu Mosula nakon pokretanja druge faze operacije osvajanja istočnog dijela tog iračkog grada.

Druga faza operacije

Iračke snage pokrenule su u četvrtak “drugu fazu” bitke za oslobođenje Mosula.

Operacija za oslobađanje tog grada na sjeveru Iraka pokrenuta je 17. oktobra, ali su iračke snage sporo napredovale.

Sada su krenule ka istočnom dijelu Mosula i cilj je da se oslobodi lijeva obala Mosula.

Mosul je posljednji grad u Iraku u kojem ISIL drži pod kontrolom priličan dio teritorije.

Grad dijeli rijeka Tigris, pri čemu se istočna strana naziva lijevom obalom, a zapadna desnom.

Irački premijer Haider al-Abadi nedavno je izjavio da će Mosul biti oslobođen do kraja godine – što je sada teško postići s obzirom na to da se napad na zapadni dio Mosula tek treba pokrenuti, primjećuje AFP.

Abadi je početkom sedmice rekao da su potrebna tri mjeseca da se uništi grupa ISIL u Iraku.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO