Sorin Grindeanu novi premijer Rumunije

Rumunski socijaldemokrati u srijedu su predložili Grindeanua za premijera (Reuters)
Rumunski socijaldemokrati u srijedu su predložili Grindeanua za premijera (Reuters)

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis imenovao je socijaldemokratu Sorina Grindeanua za novog premijera te zemlje.

On je potpisao zvanični dekret kojim odobrava imenovanje Grindeanua, 43-godišnjeg bivšeg ministra komunikacija, za premijera.

Rumunski socijaldemokrati u srijedu su predložili drugog kandidata za premijera, Grindeanua, nakon što je njihov prvi prijedlog u utorak odbacio predsjednik Rumunije.

“Odlučili smo ne gurnuti zemlju u novu političku krizu i zato smo odlučili iznijeti novi prijedlog”, rekao je lider stranke Liviu Dragnea nakon sastanka svoje ljevičarske stranke.

‘Relativni politički početnik’

Rumunski predsjednik Iohannis odbio je ranije za premijera imenovati ekonomisticu Sevil Shhaideh, koja bi tako postala prva muslimanka premijerka Rumunije.

Iohannis je rekao da je “pažljivo razmotrio argumente za i protiv” i odlučio ne nominirati Shhaideh, “koja je relativni politički početnik”, za mjesto premijera.

On nije detaljno obrazložio svoju odluku zašto nije imenovao Shhaideh, koju su i pojedini analitičari kritizirali jer, navodno, nema dovoljno iskustva. S druge strane, ona je 2015. godine obavljala funkciju ministrice za regionalni razvoj.

Socijaldemokratska partija, zajedno sa dugogodišnjim saveznikom Savezom liberala i demokrata, ima apsolutnu većinu u dvodomnom parlamentu od 465 mjesta, odnosno 250 zastupnika, što im omogućava da “lako” daju glas povjerenja vladi i usvoje zakone, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO