Sirijski Kurdi korak bliže autonomiji

Kurdska milicija YPG ima podršku SAD-a u borbi protiv ISIL-a, ali je Turska smatra teroristima (Reuters)
Kurdska milicija YPG ima podršku SAD-a u borbi protiv ISIL-a, ali je Turska smatra teroristima (Reuters)

Sirijski Kurdi dobili su ustav za autonomnu saveznu regiju koju su proglasili na sjeveru te zemlje, a sljedećih mjeseci trebali bi biti organizirani i izbori.

Kurdska zajednica Sirije iskoristila je kaos izazvan ratom kako bi proširila kontrolu na neka sjeverna područja i 2012. godine uvela tri autonomne administracije, koje sada imaju vlastite policijske snage i neovisne škole, prenose agencije.

Kurdi su u ožujku počeli novu etapu i najavili osnutak federalne regije, koja ujedinjuje tri kantona, a tu su inicijativu odmah odbacili režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i oporba.

Ustav je potvrdila konstituirajuća skupština nakon sastanka 165 predstavnika triju kantona, stoji u završnom priopćenju.

Taj akt predviđa osnutak zakonodavne skupštine, čiji će se članovi birati na četiri godine.

Temeljni zakon utvrđuje jednakost svih jezika koji se koriste na sjeveru Sirije i daje svakoj zajednici pravo da živi i posluje na svome jeziku.

Erdogan protiv kurdske autonomije

Sirijski Kurdi čine 15 posto stanovništva zemlje.

Kurdska milicija YPG (Jedinice narodne zaštite) ima podršku Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali je Turska smatra terorističkom skupinom. 

Ankara je 24. kolovoza pokrenula ofenzivu na sjeveru Sirije kako bi onemogućila osnivanje kurdske autonomne zone duž tursko-sirijske granice.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nedavno je ponovio da neće dozvoliti stvaranje nove države u sjevernoj Siriji, aludirajući na kurdsku autonomiju.

Ponovio je i poziv za uspostavu “sigurne zone, slobodne od terorizma” u sjevernoj Siriji radi sigurnosti turskih jugoistočnih pograničnih pokrajina.

U sukobu u Siriji od ožujka 2011. poginulo je više od 310.000 ljudi, a milijuni su raseljeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO