Video: Uhapšen i sedmogodišnji palestinski dječak

U mjestu Kafr Qadum na Zapadnoj obali, grupa maskiranih, navodno izraelskih vojnika nakratko je privela sedmogodišnjeg Palestinca.

Dječak je bio jedan od demonstranata u protestima protiv gradnje jednog izraelskog naselja.

Bio je to 23. decembar ove godine – isti dan kada je UN usvojio Rezoluciju kojom se traži od Izraela da prestane gradnju ilegalnih naselja na palestinskoj zemlji.

Nakon usvajanja Rezolucije, u srijedu se oglasio američki državni sekretar John Kerry: “Sistem dviju država je sada ozbiljno ugrožen. Nismo mogli, uz čistu savjest, braniti ekstremne elemente pokreta naseljavanja, dok ono pokušava uništiti dvodržavno rješenje.”

Trumpova podrška Izraelu

Istog dana, Donald Trump, budući predsjednik SAD-a, na svom Twitter profilu je napisao: “Ne možemo dopustiti da se prema Izraelu nastavi odnos sa ovakvim totalnim prezirom i nepoštovanjem. Oni su nekada imali velikog prijatelja u SAD-u, ali……”

U drugom tvitu, budući predsjednik piše: “Trudim se najbolje što mogu da ignorišem mnoge zapaljive izjave i prepreke predsjednika Obame. Mislio sam da će tranzicija ići ‘glatko’- ALI NE!” 

Trump nje krio nezadovoljstvo Kerryjevom izjavom

Nekoliko sati prije Kerryjevog govora, Izrael je odgodio glasanje kojim bi odobrio gradnju 500 stambeni jedinica u Istočnom Jerusalemu.

U svom govoru, John Kerry zaključuje: “Ali evo jedne fundamentalne stvarnosti. Ako je izbor jedna država, Izrael može biti ili jevrejski ili demokratski, ne može biti oboje.”

Korisnica Twittera Ayman Mohyeldin napisala je: “Kerryjev govor je vjerovatno najveća osuđujuća optužnica jednog američkog zvaničnika protiv izraelskih naselja i okupacije. Šteta što je vjerovatno prekasno.”

Izvor: AJ+


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO