Sud oslobodio iz zatvora književnicu Asli Erdogan

Najmanje 81 novinar zatvoren je u Turskoj, a ugašeno je više od 130 medija od pokušaja državnog udara u julu (EPA)
Najmanje 81 novinar zatvoren je u Turskoj, a ugašeno je više od 130 medija od pokušaja državnog udara u julu (EPA)

Sud u Istanbulu oslobodio je iz zatvora istaknutu književnicu Asli Erdogan, lingvisticu Necmiye Alpay i bivšeg glavnog urednika lista ugašenog na početku suđenja za terorizam, ali je istog dana uhapšen istaknuti turski novinar Ahmet Sik.

Erdogan je u zatvoru provela četiri mjeseca, a oslobođena je odlukom suda. Iz zatvora je puštena i poznata lingvistica Necmiye Alpay, prenosi Hina.

Također je pušten Zana Bilir Kaya, bivši glavni urednik lista Ozgur Gundem, koji je ugašen u oktobru državnim ukazom pod optužbom da je širio terorističku propagandu kurdskih pobunjenika.

Njih troje, međutim, ne smije napustiti Tursku i nisu oslobođeni krivice na suđenju koje je počelo u četvrtak.

Optužnica ih sve tereti da su “članovi terorističke organizacije”, da su sarađivali s listom Ozgur Gundem i, budu li proglašeni krivima, prijeti im kazna doživotnog zatvora.

Priveden novinar Cumhuriyeta

Sud je naredio produženje zatvora za jednu osobu u skupini od devet optuženika. Iduće ročište zakazano je za 2. januar.

Asli Erdogan, koja se preziva kao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, no s njim nije ni u kakvoj rodbinskoj vezi, dobitnica je brojnih nagrada i njeni su romani prevedeni na mnoge jezike.

U četvrtak je priveden istaknuti turski novinar Ahmet Sik pod sumnjom da je širio terorističku propagandu, objavili su državni mediji, javlja Reuters. 

Sik piše za dnevni list Cumhuriyet, jedan od rijetkih još aktivnih listova koji kritično pišu o turskoj vladi nakon pokušaja državnog udara u julu, na koji je vlada odgovorila velikim čistkama i gašenjem medija pod optužbama da su učestvovali u pokušaju puča. 

Međunarodna organizacija CPJ (Odbor za zaštitu novinara) navodi da je najmanje 81 novinar zatvoren u Turskoj, a da je ugašeno više od 130 medija od pokušaja državnog udara u julu.

Više do 110.000 javnih službenika, policajaca, univerzitetskih radnika bilo je privedeno, otpušteno ili suspendirano zbog navodnih veza s Fethullahom Gulenom, za koga službena Ankara tvrdi da je orkestrirao pokušaj državnog udara. 

Izvor: Agencije 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO