Ruski ministar: Tehnička neispravnost uzrok pada aviona

U padu aviona ruskog Ministarstva odbrane poginule sve 92 osobe koje su bile u letjelici (AP)
U padu aviona ruskog Ministarstva odbrane poginule sve 92 osobe koje su bile u letjelici (AP)

Pad vojnog aviona Tu-154 ruskog Ministarstva odbrane u Crno more prošlog vikenda, pri čemu je poginulo svih 92 putnika, izazvala je „tehnička neispravnost”, otkrio je u četvrtak Maksim Sokolov, ruski ministar saobraćaja.

Ronioci su pronašli i treću crnu kutiju. Navedeno je kako je zapis oštećen, ali da je moguće skinuti dio podataka. Treća crna kutija se nalazila u repu Tupoljeva 154 Ministarstva odbrane Rusije.

Prethodnih dana pronađene su i druge dvije, a dešifriranje podataka iz crnih kutija moglo bi potrajati nekoliko sedmica.

Više od 60 članova međunarodno poznatog Ansambla Aleksandrov, zvanične muzičke grupe ruske vojske, nalazilo se na letu.

„U potpunosti smo pregledali mjesto katastrofe. Tokom spasilačke potrage pronašli smo 19 kompletnih i više od 230 dijelova tijela. Gotovo 2.000 krhotina aviona izvučeno je iz vode. Sada možemo reći, s velikom sigurnošću, kako je prikupljeno sve što je povezano s padom aviona, kako bi razjasnili uzroke ove katastrofe“, rekao je Sokolov na konferenciji za medije.

Nije bilo eksplozije

Rusko Ministarstvo odbrane u četvrtak je objavilo kako nema znakova da je u avionu došlo do eksplozije ili požara, dodavši kako je hitna situacija na tom letu trajala deset sekundi, prenosi Reuters. 

General Sergej Bajnetov iz Ministarstva odbrane rekao je kako će trebati minimalno 30 dana da se utvrdi uzrok pada aviona.

„Nadamo se doći do konačnih zaključaka za najranije 30 dana“, kazao je on.

Ministarstvo odbrane za nesreću krivi ljudski faktor ili tehničku grešku. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO