Moskva: Charlie Hebdo izgubio dostojanstvo

Francuski magazin izgubio ljudsko dostojanstvo objavivši karikaturu nesreće ruskog, saopćila Moskva (EPA)
Francuski magazin izgubio ljudsko dostojanstvo objavivši karikaturu nesreće ruskog, saopćila Moskva (EPA)

Francuski satirični časopis Charlie Hebdo objavio je, u svom najnovijem broju, karikature na kojima je prikazana nesreća aviona ruskog Ministarstva odbrane koji se prije četiri dana srušio u Crno more pri čemu je poginulo 92 ljudi.

Moskva je burno reagirala na karikature.

Na jednom crtežu je prikazan pad aviona, u kojem vođa orkestra izvodi ton “a”, uz natpis “Repertoar horova Crvene armije se proširuje”.

Komesar za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava pri Ministarstvu vanjskih poslova Rusije Konstantin Dolgov izjavio je u srijedu da je taj francuski magazin izgubio ljudsko dostojanstvo objavivši karikaturu nesreće ruskog aviona, prenio je Tass.

“Objavljivanjem karikatura tragedije aviona Tu-154, zaposleni u Charlie Hebdou su u potpunosti sebe izbacili iz redova ne samo novinara, već i svih civiliziranih ljudi”, napisao je Dolgov na Facebooku.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da rukovodstvo Francuske nema nikakve veze s radom ovog magazina i da su zaposleni u redakciji tog sedmičnika slobodni da izraze svoje stavove.

Karikature o Rusiji

Ruska agencija navodi da je Charlie Hebdo u svom posljednjem ovogodišnjem izdanju, koje se našlo na kioscima u srijedu, objavio i karikature nedavnog ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Turskoj.

Ovo nije prvi put da isti francuski časopis objavljuje kontroverzne karikature povezane s Rusijom – u novembru 2015. objavio je crteže na temu nesreće ruskog aviona Kogalimavia A321 u Egiptu u kojoj je poginulo 224 ljudi, što je i tada izazvalo oštre kritike Rusije, podsjeća Tass, prenosi agencija Tanjug.

Također, u oktobru 2016, Charlie Hebdo objavio je karikature otvaranja Ruskog pravoslavnog kulturnog centra u Parizu, dodaje ruska agencija.

Charlie Hebdo, koji je između ostalog objavljivao i karikature poslanika Muhameda, postao je poznat širom svijeta nakon što je 7. januara 2015. godine na redakciju tog lista u Parizu izveden oružani napad u kojem je ubijeno 12 osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO