Historijat kriza između Izraela i SAD-a

Poznato je da Netanyahu i Obama nisu imali dobre odnose (Reuters)
Poznato je da Netanyahu i Obama nisu imali dobre odnose (Reuters)

Posljednja kriza između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela je izbila nakon što je Washington odbio upotrijebiti veto i blokirati rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje izgradnja jevrejskih naselja na palestinskim teritorijima koje okupira Izrael.

Godinama traju netrpeljivosti između američkog predsjednika Baracka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prenosi Hina.

Slijedi popis kriza između dvije zemlje.

1975. Sinajska kriza

Jedna od najjačih kriza je zabilježena 1975. kada su Sjedinjene Američke Države vršile pritisak na Izrael da se povuče s poluotoka Sinaj, koji je Izrael okupirao od Šestodnevnog rata 1967.

Bez globalnog mirovnog dogovora s Egiptom, Izrael to odbija. Američki predsjednik Gerald Ford informira izraelskog premijera Yitzhaka Rabina da će Washington ponovo razmotriti bilateralne odnose.

Sjedinjene Američke Države prekidaju isporuke oružja Izraelu, koji se konačno pristaje postupno povući sa Sinaja 1979. uz mirovni sporazum s Egiptom.

1985. Afera Pollard

Težak udarac odnosima zadaje 1985. hapšenje Jonathana Pollarda zbog špijuniranja u korist Izraela. Pollard, analitičar američke mornarice je osuđen 1987. na doživotni zatvor u SAD-u jer je Izraelu predao tajne informacije.

Kriza se rješava tek obećanjem Izraela da će prekinuti sva svoja špijuniranja na američkoj teritoriji.

1990. “Kada budete stvarno željeli mir, nazovite nas”

Saradnja između administracije predsjednika Georgea W. H. Busha i premijera Yitzhaka Shamira  počinje grubo. Bushev državni sekretar James Baker se izraelskom sagovorniku grubo obratio u vezi uvjeta koje Izrael postavlja za mir s Palestincima. “Svi u Izraelu znaju telefonski broj Bijele kuće. Kada budete stvarno željeli mir, nazovite nas”, rekao je.

2009-2016 Lična afera između Obame i Netanyahua

Izrael 2010. izaziva spor kada usred posjete američkog potpredsjednika Joea Bidena daje dozvolu za izgradnju 1.600 stanova u ultra-ortodoksnom naselju u istočnom Jerusalemu.

Neuspjeh nove američke mirovne inicijative u aprilu 2014. dodatno otežava odnose, obilježene nesimpatijama između Netanyahua i Obame.

U aprilu 2015. se nastavlja pogoršanje Netanyahuovim govorom o Iranu pred američkim Kongresom.

U decembru 2016. odnosi prerastaju u otvorenu krizu, nakon što SAD, prvi put od 1979. odbijaju uložiti veto kako bi blokirali rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje izraelsko naseljavanje.

Netanyahu i njegovi ministri oštro kritiziraju izravnu odgovornost američkog predsjednika Baracka Obame i državnog sekretara Johna Kerryja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO