Masakr u Deir Ezzoru: Desetoro djece među žrtvama

Iz SOHR-a navode kako će crni bilans vjerovatno rasti jer ima ranjenih koji su u kritičnom stanju (AP)

Najmanje 22 osobe, među kojima 10 djece, ubijene su, a veći broj je ranjen u zračnim napadima na selo koje je pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u istočnom dijelu Sirije, saopćila je danas Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), a prenose agencije.

Opservatorij, organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja sakuplja informacije putem velike mreže saradnika u Siriji, navod kako su poginuli članovi dvije porodice u selu al-Hajna u provinciji Deir Ezzor, koja se graniči sa Irakom.

Jedna 12-člana porodica je raseljena iz područja Shaddadi, a među mrtvima su roditelji i osmoro njihove djece (pet mlađe od 18 godina). Deset žrtava je iz druge porodice, uključujući muškarca, ženu i petoro djece mlađe od 18.

Pod kontrolom ISIL-a

Iz SOHR-a navode kako će bilans stradalih vjerovatno rasti jer ima ranjenih koji su u kritičnom stanju.

Deir Ezzor je druga po veličini provincija u Siriji, poslije Homsa, i bogata je naftom.

Skoro je cijela pod kontrolom ISIL-a i redovno je na meti napada vojne koalicije, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, napominje AFP.

Jedino Deir Ezzor, glavni grad istoimene provincije, nije pod kontrolom Islamske države, već su tu snage lojalne sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Izvor: Agencije