Kerry: Dvije države jedino rješenje za mir Izraela i Palestine

'Izrael treba živjeti u sigurnosti i miru sa svojim susjedima', kaže Kerry (Reuters)
'Izrael treba živjeti u sigurnosti i miru sa svojim susjedima', kaže Kerry (Reuters)

Američki državni tajnik John Kerry smatra da su dvije države “jedini način” da se postigne trajni mir između Izraela i Palestinaca.

Govoreći o stanju na Bliskom istoku, Kerry je u svom oproštajnom govoru u Washingtonu ustvrdio kako je predsjednik Barack Obama bio “duboko predan” Izraelu i njegovoj sigurnosti.

“Dvodržavno rješenje jedini je način da se postigne pravedan i trajan mir između Izraelaca i Palestinaca”, rekao je Kerry, a prenosi AFP.

Smatra i da je postojeće stanje neodrživo, jer znači postojanje samo jedne države i trajnu okupaciju.

“To je jedini način da se osigura budućnost Izraela kao židovske i demokratske države – da živi u sigurnosti i miru sa svojim susjedima. To je jedini način da osiguramo dignitet palestinskom narodu i važan način da unaprijedimo interese SAD-a u regiji”, dodao je Kerry.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ocijenio je Kerryjev govor “pristranim i usmjerenim protiv Izraela”.

Optužuju ga da se u svojem govoru gotovo nikako nije dotaknuo srži problema koji, prema izraelskom viđenju, leži u palestinskom protivljenju postojanju židovske države u bilo kojim granicama.

Mirovno rješenje ugroženo

Kerry je još rekao kako Izrael neće “nikada imati istinski mir” s arapskim svijetom ako ne postigne dogovor temeljen na tome da Izraelci i Palestinci žive u svojim državama. 

“Unatoč našim najboljim pokušajima tijekom godina, rješenje s dvije države je sada ugroženo. Zbog savjesti ne možemo ne učiniti i ne reći ništa kad vidimo da nestaje nada u mir”, dodao je američki tajnik.

“Istina je da trendovi na terenu – nasilje, terorizam, provokacije, širenje nasilja i okupacija koja se čini vječnom, uništavaju nade za mir kod obje strane, te sve više cementiraju nepovratnu realnost jednodržavnosti koju većina ljudi ne želi”, objašnjava Kerry.

Izraelsko neslaganje s rezolucijom UN-a

Kerryjev govor uslijedio je nakon usvajanja rezolucije u kojoj se Ujedinjeni narodi protive gradnji židovskih naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu, što je Izrael osudio.

SAD je prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti bio suzdržan, čime je omogućio donošenje rezolucije.

“U tom smislu želim dati i kontekst zašto nismo željeli stati na put rezoluciji UN-a, jer ona jasno govori da obje strane moraju djelovati kako bi očuvale mogućnost mira”, rekao je Kerry.

Američki državni tajnik na odlasku vodio je posljednji krug pregovora o mirovnom sporazumu, ali su oni prekinuti u travnju 2014. nakon devet mjeseci.

U međuvremenu se oglasio i novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, koji je kritizirao Obaminu administraciju zbog stavova prema Izraelu.

“Ne možemo nastaviti puštati da tretira Izrael s toliko nepoštovanja i prezira. Nekad su u Americi imali velikog prijatelja, ali više ne. Početak kraja bio je užasni sporazum s Iranom, a sada i ovo u UN-u! Izraele, ostani snažan jer se 20. siječanj bliži”, poručio je Trump na svojem Twitter-profilu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO