Jevreji pokušali talmudski obred u Al-Aqsi

Jevrejima je dozvoljen ulazak u džamiju Al-Aqsa, ali je molitva dozvoljena jedino muslimanima (EPA)

Više od 170 jevrejskih doseljenika u srijedu je silom ušlo u kompleks džamije Al-Aqsa u Istočnom Jerusalemu, gdje su pokušali obaviti talmudski obred.

“Uz podršku izraelske vojske, oko 176 doseljenika je od jutros ušlo u kompleks džamije Al-Aqsa”, izjavio je za agenciju Anadolija direktor kompleksa Omar al-Qiswani.

Izraelski doseljenici su pokušali obaviti talmudski obred u blizini džamije Al-Qibali i Kupole na stijeni, ali su ih u tome spriječili muslimanski vjernici i stražari u džamiji, dodao je al-Qiswani.

Kako je kazao, izraelska policija je privela jednog od čuvara džamije i odvela ga u pritvorski centar u Starom gradu.

Treće najsvetije mjesto

Za muslimane Al-Aqsa predstavlja treće najsvetije mjesto u svijetu. Jevreji, s druge strane, kompleks nazivaju Brdo hrama i smatraju ga mjestom na kojem su se u drevna vremena nalazila dva jevrejska hrama.

Jevrejima je dozvoljen ulazak u džamiju Al-Aqsa, ali je molitva dozvoljena jedino muslimanima.

Jevreji se mogu moliti na Zapadnom zidu u Jerusalemu poznatom kao Zid plača. Oni tvrde da se na tom mjestu nekada nalazio jevrejski hram koji su srušili Rimljani.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom rata na Bliskom istoku 1967. godine. Naknadno je anektirao grad 1980. godine, nazvavši ga svojom prijestolnicom, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izvor: Agencije