Sevil Shhaideh neće biti premijerka

Shhaideh je 2015. godine obavljala funkciju ministrice za regionalni razvoj (EPA)
Shhaideh je 2015. godine obavljala funkciju ministrice za regionalni razvoj (EPA)

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis odbio je za premijera Vlade imenovati ekonomisticu Sevil Shhaideh, koja bi tako postala prva muslimanka premijerka Rumunije.

Iohannis je rekao da je “pažljivo razmotrio argumente za i protiv” i odlučio ne nominirati Shhaideh, “koja je relativni politički početnik”, za mjesto premijera.

On nije detaljno obrazložio svoju odluku zašto nije imenovao Shhaideh, koju su i pojedini analitičari kritizirali jer, navodno, nema dovoljno iskustva. S druge strane, ona je 2015. godine obavljala funkciju ministrice za regionalni razvoj.

Predsjednik je pozvao Socijaldemokratsku stranku (SDP), koja je pobijedila na općim izborima održanim 11. decembra, da predloži drugog kandidata.

Bez detaljnog obrazloženja

Liviu Dragnea, predsjednik SDP-a Rumunije, rekao je da će stranka razmotriti Iohannisovu diskvalifikaciju njihovog kandidata za premijera ako dođe do zaključka da je to dobro za zemlju.

Dodao je da stranka ne može naći “ustavni ili drugi razlog, povezan s mogućim rizikom” zbog kojeg je odbijena nominacija stranke.

Na kraju je istakao da Iohannis “želi započeti političku krizu u zemlji”.

Dragnea nije u mogućnosti postati premijer jer je tokom ove godine bio osuđen za izbornu prevaru.

Izvor: Agencije


Povezane

Rumunska ljevičarska Socijaldemokratska partija, koja je 11. decembra osvojila opće izbore, predložila je bivšu ministricu regionalnog razvoja Sevil Saideh za premijerku. Bude li izabrana, bit će prva žena i prva muslimanka na čelu te države.

U Rumuniji se održavaju parlamentarni izbori. Prema predizbornim analizama, vlast u ovoj zemlji najvjerojatnije će pripasti ljevičarskoj Socijaldemokratkoj stranci.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO